Turēt iekšējam bērnam dotos solījumus • IR.lv

Turēt iekšējam bērnam dotos solījumus

Būū. Foto — Kristīne Madjare
Alise Zita Zeidaka

«Vai nu es šauju uz visiem simt tur, kur saka mana intuīcija, vai arī baigās jēgas eksistēt vairs nav,» par ķeršanos pie jaunām dziesmām un debijas albuma saka jaunā mūziķe Būū. Tagad viņa izvirzīta balvai četrās Zelta Mikrofons 2022 nominācijās

Pēc sarunas ar Būū gribas dejot. Nopirkt ziepju burbuļus. Apmīļot koku. Dienā, kad satiekamies Brīvības un Miera ielas stūrī, spīd rotaļīga pēcpusdienas saule, kas Būū tik ļoti piestāv. Kad ķeros pie rakstīšanas, aiz loga valda pelēcība un trako sniegpārslas, un arī tas viņai piestāv. Šķiet, ne velti par satikšanās vietu Būū izraudzījās konkrēto krustojumu — jo tieši brīvība un miers no viņas plūst aumaļām. 

Būū ātri nojauc visas starp svešiniekiem ierastās robežas, nopietnības maskas un pieklājības frāzes. Kafejnīcā pie letes gaidot kafiju, dejo tā, it kā būtu viena mājās pie spoguļa. Liekas, šī apbrīnojamā brīvības sajūta plūst asinīs kopš dzimšanas, bet pati saka — esot introverts, kurš apguvis sociālās prasmes. Un vēl viņa ir iemācījusies sevi pārradīt, dzīvot laimīgi un turēt sev bērnībā dotos solījumus. 

Ilze Fārte (24) par Būū kļuva pagājušajā gadā. Mūzikas lauciņā viņa rušinājusies visu dzīvi, bet martā ar dziesmu Siekala skaļi un spilgti pieteica sevi tādu, kāda beidzot grib būt. Dziesmai sekoja debijas albums Albūūms, un nu jaunā dziedātāja nominēta četrās mūzikas ierakstu gada balvas Zelta Mikrofons 2022 kategorijās: gada popmūzikas albums, gada dziesma, gada tautas balsojums Elvi Gada dziesma un gada debija. Sarunas sākumā mūziķe saka: «Jūtu, ka mans ego, mana kādreizējā identitāte katru dienu lūst, cīnās, mācās augt un pieņemt, apstrādāt jauno, saprast…»

Brīvība mūzikā

Mīlestība pret mūziku iedzimusi no tēta. Jaunībā viņš spēlējis grupās, bet starp savu kaislību un ģimenes dzīvi izvēlējās otro. Toties mājās vienmēr skanēja plates un ieraksti. Arī mūsu sarunu pavada mūzika, un reizumis Būū piedzied 70. un 80. gados populārajai amerikāņu rokgrupai Boston un Deividam Bovijam. «Tā ir manas bērnības mūzika, ko tētis manī ielika. Visu enerģiju, ko viņš gribēja realizēt mūzikā, esmu mantojusi es,» saka Būū, kura agrā vecumā sāka dziedāt, spēlēt instrumentus un radīt. «Kopš bērnības to kultivēju, mācos. Mani nekas cits tā neaizrauj kā mūzika.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu