5 interesanti koncerti februārī • IR.lv

5 interesanti koncerti februārī

Arsena Petrosjana kvartets. Publicitātes foto
Gunda Miķelsone, speciāli Ir

6. februārī Liepājas koncertzālē Lielais dzintars Arsens Petrosjans. Armēņu duduka meistars
Arsens Petrosjans (Petrosyan) kopā ar savā vārdā nosaukto kvartetu skaņās iedzīvina Armēnijas kultūrvēstures laika joslu ar tradicionālo instrumentu — duduka, santūra, kanuna un perkusiju — palīdzību.

Koncerts Liepājā veltīts otrajam Petros­jana ierakstu albumam Hokin Janapar (Ma­nas dvēseles ceļš), kurā savijas armēņu tradicionālās melodijas, 10. un 18. gadsimta komponistu Narekas Grigora (Grigor Narekatsi), Erevānas Simeona (Simeon Yerevantsi) un Sajatnovas (Sayat-Nova) mūzika līdz pat 20. gadsimta autoru Komitasa un Arama Hačaturjana kaleidoskopiski dažādajiem tvērumiem. 

To pierāda arī pasaules mūzikas izdevuma RootsWorld novērtējums: «Hokin Ja­napar ir savveida armēņu mūzikas vēstures stunda, un tajā ietvertie skaņdarbi ir dokuments par nāciju un kultūru, kas atsa­kās mirt.»
Lielaisdzintars.lv

11. februārī Lielajā ģildē Čaikovskis, Debisī un Rubiķis
Aināra Rubiķa atkalsatikšanās ar Nacionālo simfonisko orķestri klausītājiem atnesīs gan simfoniskās mūzikas klasiku, gan Latvijā ne tik bieži atskaņotus opusus. Klasiku pārstāvēs Čaikovska Piektā simfonija. Retumu godā — Kloda Debisī mūzika baletam Jeux (Spēles), kas komponēta Sergeja Djagiļeva Krievu baleta trupas viesizrādēm Parīzē un 17 minūšu garumā atklāj bērnu rotaļas krēslas pielietā dārzā. Bet ungāru izcelsmes amerikāņu komponists Miklošs Roža savā Sinfonia concertante vijolei un čellam ar orķestri iekausējis ungāru mūzikai raksturīgo vitālismu un pat spējis pārvarēt abu vēsturisko pirmatskaņotāju, vijolnieka Jaša Heifeca un čellista Grigorija Pjatigorska, nebeidzamo ego cīniņu. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu