Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

Ukraiņu karavīrs 10. janvārī ierakumos pie robežas ar prokrievisko separātistu kontrolēto Doņeckas reģionu. Foto — Scanpix

Rietumos valda vienotība — pēc sarunām ar Eiropas līderiem, kā atturēt Krieviju no uzbrukuma Ukrainai, otrdien paziņoja ASV prezidents Džo Baidens. Bet Lielbritānijas premjera birojs paziņoja, ka Maskavu gaida bezprecedenta sankcijas, ja tā veiks invāziju Ukrainā. NATO pirmdien paziņoja par alianses austrumu robežu stiprināšanu ar kājnieku, jūras un gaisa spēkiem, savukārt ASV noteica trauksmes gatavību 8500 karavīriem. Bažās par iespējamu Krievijas karaspēka iebrukumu ASV deva rīkojumu Kijevā strādājošo diplomātu tuviniekiem nekavējoties pamest Ukrainu. To pašu rekomendēja Lielbritānija. Savukārt ES ārlietu vadītājs Borels paziņoja, ka ES nesekos ASV paraugam. Kijevā turpina darboties arī Latvijas vēstniecība.

Eiropas Komisija pirmdien ierosināja sniegt vairāk nekā miljardu eiro palīdzību Ukrainai un rīkoties ātri, lai palīdzība mērķi sasniegtu. ASV Ukrainai piešķirs 650 miljonu dolāru lielu militāro palīdzību, bet Baltijas valstis sūtīs Ukrainai prettanku un zenītraķetes. Šo ASV ražoto ieroču sūtīšanu Ukrainai pagājušajā nedēļā atļāva ASV Valsts departaments.


No amata atkāpies Vācijas Jūras spēku viceadmirālis Kajs Ahims Šēnbahs, kurš pagājušajā nedēļā konferencē teica, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins pelnījis cieņu, bet Kijeva nekad neatgūs anektēto Krimu.

Igaunijas valdība vienojusies tuvākajā laikā piešķirt 380 miljonus eiro valsts aizsardzībai un arī kiberdrošībai, paziņoja premjerministre Kaja Kallasa.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu