Ģimenes ārsti uz izdegšanas robežas • IR.lv

Ģimenes ārsti uz izdegšanas robežas

24
Līga Kozlovska. Foto — Tatjana Vinogradova
Agnese Meiere

Lauku ģimenes ārstu asociācijas vadītāja Līga Kozlovska ik dienu atrodas Covid-19 epicentrā un atzīst — situācija būtu vieglāka, ja valdība nerīkotos novēloti un dezorganizēti

Kamēr lipīgais Covid-19 paveids omikrons strauji izplatās Latvijā un saslimušo skaits sasniedz vēl nepieredzētus apmērus, situācija slimnīcās pagaidām ir stabila, taču milzīgs sirdzēju skaits nonāk ģimenes ārstu uzraudzībā. Tāpēc eksperti ir nobažījušies par primārās veselības sistēmas «uzkāršanos».

Līga Kozlovska ir Balvu ģimenes ārste, kas to izjūt pilnā mērā — viņas atbildībā kopš novembra ir vairāk nekā četri tūkstoši pacientu. Tāpēc, ka līdztekus saviem pacientiem viņa pārņēma vēl 1700 cilvēku no prakses, kuras ārste atteicās vakcinēties. Līgas Kozlovskas pārziņā ir gan kovida slimnieki, kas arvien lielākā skaitā tagad slimo mājās, gan visi pārējie sasirgušie un hronisku slimību mocītie. Kādus lēmumus ģimenes ārsti gaida no valdības un ko iesaka savas veselības labā darīt pacientiem?

No daudziem ģimenes ārstiem šobrīd dzirdams, ka viņi dzīvo darbā. Kā ir jums?
Tikko saņēmu vēstuli no kādas jaunas ģimenes ārstes — viņa ceļas sešos, aizved bērnus uz dārziņu un visu laiku ir darbā, mājās tiek vēlu vakarā. Bērnus tikpat kā neredz. Daktere raksta, ka sāk jau ienīst telefonu un datoru, pacienti vairs nav ar tādu prieku gaidīti kā parasti.

Arī man uz pieņemšanas beigām vairs nav spēka. Un bieži nemaz nav saprotams, kad šīs pieņemšanas beigas būs. Ģimenes ārsta smaids ir ļoti svarīgs cilvēkam, bet tagad tā trūkst, jo esam uz izdegšanas robežas. Dažkārt strādājam kā autopilota režīmā. Arī brīvdienas bieži paiet darbā. Piemēram, šajās brīvdienās saņēmu 20 telefona zvanus un biju divās mājas vizītēs. Nezinu, vai tās vispār ir brīvdienas. Visu laiku esmu darbos — klātienes vai telefona konsultācijās. Jaundzimušo patronāža, vakcinācija… 15% ar kovidu saslimušo nonāk slimnīcā, bet 85% ir ģimenes ārstu aprūpē. Jārēķinās, ka šajā un nākamajā nedēļā saslimušo skaits pieaugs vēl vairāk.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu