Vājākā vieta • IR.lv

Vājākā vieta

Pauls Raudseps

Vācija aizbildinās ar Hitleru, lai kļūtu par Čemberlenu

Vājums provocē. Vājums agresoru nevis nomierina, bet gan uzkurina. Vājums nevis stiprina mieru, bet gan rada priekšnoteikumus karam. Vācija šobrīd ir vājākā vieta Rietumu aliansē pret Putina agresiju.

Pagājušajā nedēļā ASV prezidents Baidens sakūla nelielu putu vērpeti jau tā nemierīgajos drošības politikas ūdeņos, kad, atbildot uz jautājumu par Rietumu reakciju uz iespējamu Krievijas uzbrukumu Ukrainā, pateica: «Ja notiks neliels iebrukums, mums [sabiedrotajiem] sāksies strīdi, ko darīt un ko nedarīt.»

Republikāņi uzreiz metās Baidenam pārmest, ka viņš devis atļauju Krievijai veikt «nelielu uzbrukumu», un Ukrainas prezidents Zelenskis tvītā netieši kritizēja Baidenu: «Vēlamies atgādināt lielvarām, ka nav ne nelielu iebrukumu, ne mazu valstu.» Tikmēr Baltais nams jau tūlīt pēc preses konferences sāka izplatīt paziņojumus, ka ASV nav pieņemama jebkāda Krievijas militāro spēku izmantošana, un nākamajā dienā pats Baidens teica: «Jebkuru Krievijas vienību virzība pāri Ukrainas robežai ir iebrukums.»

Gadījums ir klasisks piemērs vecajai, ironiskajai Vašingtonas gudrībai, ka amatpersonas visasāk tiek kritizētas par kļūmīgu izrunāšanos tad, kad tās neviļus pasaka patiesību.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu