Latvijas izsvilpēji • IR.lv

Latvijas izsvilpēji

11
Aivars Ozoliņš

Provokācija Astras pieminekļa atklāšanas pasākumā bija politikas pieteikums

Svilpšana un kaukšana Gunāra Astras pieminekļa atklāšanas laikā pagājušo ceturtdien daudz apspriesta no morāles viedokļa un lielākoties nosodīta, šaurās aprindās arī attaisnota. Proti, ka «morālie kropļi» bija vai nu tie padsmit aurotāji, vai, kā šie aurotāji un viņu attaisnotāji pēc tam skaidroja, tādi esot politiķi, kuri runāja pieminekļa atklāšanas pasākumā. Taču šis incidents labi parāda arī līdz Saeimas vēlēšanām rudenī gaidāmās politiskās cīņas metožu un tēmu iespējamo attīstību.

Pirmkārt un acīmredzamākais — antivakseri meklē citus tematus. Svilpēju pulciņā vīdēja tās pašas sejas, kuras parasti redzētas arī Gobzema un Šlesera pasākumos «pret piespiedu vakcināciju». Kā varēja prognozēt, cīnīties par nevakcinēšanās «brīvību» politiski diezin vai vairs atmaksāsies, kad vairākums sabiedrības būs vai nu vakcinējies pret vīrusu, vai nu pārslimojis Covid-19, vai abējādi, un Latvijā nebūs neviena, kuram radinieku, draugu vai paziņu lokā kāds nebūtu no šīs slimības miris.

Tāpēc, otrkārt, incidents vēl skaidrāk parādīja, ka protestu organizētājiem vakcinēšana bija tikai aktuāls iegansts, lai vērstos pret, kā viņi to dēvē, «režīmu», kas esot «totalitārs» un īstenojot «genocīdu». Pagājušonedēļ šie aizkulišu kūdītāji spēra vēl vienu soli pretī skaidrai valodai, ka viņu uzbrukuma galvenais mērķis ir nevis atsevišķi demokrātiski ievēlēti politiķi, bet gan Latvijas valsts.

(Zīmīgi, ka Šlesers ar Gobzemu paši piesardzīgi izvēlējās šajā izmēģinājuma akcijā noraudzīties no malas; Gobzems pēc tam soctīklos vienīgi pieprasīja, lai — kā gan citādi! — prezidents Levits atkāpjas no amata; šoreiz tāpēc, ka bija aizmirsis noņemt cepuri valsts himnas laikā.)

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu