«Nekas nevar būt trakāk par bailīgu žurnālistu» • IR.lv

«Nekas nevar būt trakāk par bailīgu žurnālistu»

2
Sigita Roķe. Foto — Ieva Salmane
Māra Miķelsone

Cik drosmīgas būs jaunās sabiedrisko mediju redaktores?

Latvijas sabiedriskajos medijos šogad darbu sāks divas galvenās redaktores — Latvijas Televīzijā Sigita Roķe un Latvijas Radio Anita Brauna. Abas izraudzītas konkursos, viņām ir liela pieredze mediju darbā. Abas amata pozīcijas ir jaunas, tās paredz likums par sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu pārvaldību. Likums prasa izveidot arī sabiedrisko mediju ombudu, un šajā amatā martā stāsies konkursā izraudzītā Rīgas Stradiņa Universitātes profesore Anda Rožukalne.

Sigita Roķe darbu sāks 14. februārī, savukārt Anita Brauna — tad, kad konkursā atradīs jaunu viņas veidotā pētnieciskā raidījuma Atvērtie faili vadītāju.

Likums galvenajam redaktoram paredz atbildību par medija redakcionālās politikas veidošanu, turklāt lēmumu pieņemšanā redaktors ir neatkarīgs no medija valdes. Galveno redaktoru konkursā izraudzījās katra medija valde kopā ar žurnālistu kolektīva pārstāvjiem, bet apstiprināja Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome. Savulaik Saeimas Mediju politikas apakškomisijas vadītāja Vita Anda Tērauda par šo vairākpakāpju procesu teica Ir — saprot žurnālistu bažas, ka tas «neļaus izvirzīt visdrosmīgākos redaktorus, jo būs jautājums, vai padome tādus maz apstiprinās». 

Sabiedrisko mediju vadītāju izraudzīšanās vienmēr bijusi saistīta ar politiķu interesi, bez tās neiztika arī šoreiz. Pirms galveno redaktoru apstiprināšanas publiski satraukumu pauda radio darbinieki, jo medija vadība bija saņēmusi vēstuli no Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas vadītāja Artusa Kaimiņa ar lūgumu skaidrot konkursa norisi. Tādu pašu lūgumu saņēma arī LTV. Tomēr padome 10. janvārī  vienbalsīgi apstiprināja Roķi un Braunu amatos, pirms tam uzklausot gan valdes, gan pašas kandidātes.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu