Atmiņas caur kameras aci • IR.lv

Atmiņas caur kameras aci

Izstāde Trauslās atmiņas. Meiteņu dubultportrets. Ap 1858. gadu. Latvijas Fotogrāfijas muzeja krājums. Publicitātes foto
Veronika Viļuma

Rīgā apskatāmas četras izstādes, kurās atklājas fotogrāfijas daudzveidība gan atšķirīgu tehnisko paņēmienu, gan tēmu un autoru redzējuma ziņā. Tās izglīto, pārsteidz, aizkustina un vedina kavēties atmiņās

Vēsture krāsās
Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā aplūkojama izstāde Krāsainā Latvija, kurā eksponēti vairāki simti fotoattēlu — cilvēku, vietu un notikumu fiksācijas kopš 20. gadsimta sākuma. Tieši «krāsa» ir izstādes atslēgvārds. «Pagātne mūsu iztēlē pastāv šķietami «melnbalta». Iespējams, tieši krāsu neesamība vecvecmāmiņas jaunības bildē no cara laika vai starpkaru Latvijas pastiprina distanci no konkrētā laikmeta, jo, raugoties melnbaltā attēlā, ir grūtāk identificēties ar tur redzamo,» norāda muzeja speciālisti. 

Izstādē ar kolorētiem fotoattēliem ieskicēta krāsu fotogrāfijas attīstība no pirmajiem autohromajiem diapozitīviem 20. gadsimta sākumā līdz pat valsts neatkarības atgūšanai. Līdzās profesionāļu fotouzņēmumiem izstādē iekļautas arī bildes no ģimeņu albumiem.

Vērtīgus materiālus muzejs ievieto arī internetā — vērts piesekot gan feisbukā, gan ieskatīties digitālo resursu krātuvē eMuzejs, kur iespējams vairāk uzzināt gan par atsevišķiem fotogrāfiem un izstādē iekļautiem attēliem, gan noskatīties saistošas mākslas vēsturnieču lekcijas, piemēram, par krāsas un fotogrāfijas attiecībām mākslā vai svētku atklātnīšu vēsturi.
Līdz 31. augustam. Brīvības bulvāris 32

Iededzinātais attēls
ISSP Galerijā skatāms aizvadītā gada visvairāk aprunātā mākslinieka Kristiana Brektes un Modra Svilāna kopdarbs — izstāde Solargrāfija. Tā iezīmē piecus gadus ilga projekta — piedzīvojuma un eksperimenta — noslēgumu, tajā abi mākslinieki apceļojuši un ar pašizgatavotām pinhole kamerām iemūžinājuši sakrālo arhitektūru un pamestus apbedījumus nomaļās Latvijas vietās. Uz primitīvajos fotoaparāta modeļos, izturīgās kastēs, ievietotajām fotofilmām saules gaisma attēlu veidojusi pamazām — dažas izvēlētajā vietā nostāvējušas pat trīs gadus.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu