Ielu kaujas no kabinetiem? • IR.lv

Ielu kaujas no kabinetiem?

24
Izdegusī Almati domes ēka 6. janvārī. Foto — Scanpix
Ivans Nečepurenko un Endrū Higinss, © The New York Times News Service

Kas izraisīja asiņaino krīzi Kazahstānā, joprojām ir neskaidrs, taču eksperti uzskata, ka ar tautas neapmierinātību tiek piesegta dažādu politiskās elites grupējumu iekšēja cīņa par varu

Tas nebija liels pārsteigums, kad jaunā gada otrajā dienā noplukušā naftas pilsētā Kazahstānas rietumos sākās protesta akcija. Kaut kas līdzīgs tur bija noticis jau pirms 10 gadiem. Toreiz drošības spēki atklāja uguni pret protestētājiem, nogalinot vismaz 14 strādniekus, kuri bija pieteikuši streiku par zemo atalgojumu un sliktiem darba apstākļiem.

Taču pašlaik joprojām nav skaidrs, kāpēc miermīlīgais protests pret degvielas cenu celšanos no pelēcīgās Žanaezenas pēkšņi pārmetās uz visu lielo Centrālāzijas valsti. Pat pārtikušākā Kazahstānas pilsēta Almati pārvērtās par kara zonu, kuras ielās gulēja līķi, dega ēkas un automašīnas.

Vardarbība bijušajā Kazahstānas galvaspilsētā, kas joprojām ir valsts biznesa un kultūras centrs, pārsteidza ikvienu — gan valsts līderi, kuram dažas dienas vēlāk palīgā atsteidzās Krievijas armija un kurš pavēlēja drošības spēkiem «šaut uz protestētājiem bez brīdinājuma», gan arī valdības kritiķus, kuri jau sen sūdzas par represijām un plašo korupciju ar naftu bagātajā valstī.

Šī krīze sakritusi ar savstarpēju cīkstēšanos valdošajās aprindās, liekot ļaudīm spriest, ka uz protestiem ielās izgājušie cilvēki patiesībā bija bandinieki politiskās elites grupējumu rokās. Par iekšējas politiskās cīņas apliecinājumu sestdien, 8. janvārī, kļuva ietekmīgās iekšējās izlūkošanas aģentūras (agrākās VDK) paziņojums, ka tā arestējusi savu vadītāju Karimu Masimovu. Tagad pret viņu izvirzītas apsūdzības valsts nodevībā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu