Aukstais karš 2.0 • IR.lv

Aukstais karš 2.0

2
Aivars Ozoliņš

Var atlikt iebrukumu Ukrainā, taču nevar pierunāt Putinu neatjaunot impēriju

Sarunas šonedēļ starp Krieviju un rietumvalstīm abas puses varēs uzskatīt par sekmīgām. Sarunu dalībnieki vienojās turpināt sarunas, tātad, no Vašingtonas vai Rīgas raugoties, kamēr Krievija sēž pie sarunu galda, jaunu iebrukumu Ukrainā diezin vai sāks. (No Kijevas laikam izskatās citādi, tāpēc ka ar ukraiņiem Kremlis runā lielgabalu valodā.) Savukārt Putins var uzskatīt, ka ir uzklausīts kā līdzvērtīgs globālās politikas spēlētājs, turklāt patur priekšrocību izlemt, vai un kad dot pavēli sākt uzbrukumu.

Sarunu vērtējumā jānošķir taktika un stratēģija. Rietumos politiķi kā mantru atkārto «slikts miers ir labāks nekā labs karš» (variācija par Bendžamina Franklina 18. gadsimtā teikto, ka «nekad nav bijis laba kara vai slikta miera») un plāno, kā ar turpmākām sarunām taktiski aizvērt Putinam laika logu uzbrukumam līdz pavasarim, kad Ukrainā zeme atkusīs un kļūs Krievijas tankiem neizbraucama. Tikmēr Kremļa saimnieks sola atjaunot Krievijas padomju impēriju un pirms sarunu sākšanas ar kāju atspēra vēl vienas durvis uz šo stratēģisko mērķi — nosūtīja Krievijas armijas vienības ieviest sev vajadzīgo kārtību Kazahstānā.

Kremlim pašreizējās sarunas — pirmdien Ženēvā ārlietu ministru vietnieku līmenī ar ASV, trešdien Briselē ar 30 valstīm NATO un Krievijas Padomē, pēc tam 57 valstu Eiropas Drošības un sadarbības organizācijā — ir tikai daļa no atbilstoši apstākļiem maināmas taktikas lielajā stratēģiskajā impērijas atjaunošanas pasākumā.

Tikmēr Rietumu ieskatā attiecību pamatā arvien paliek vēlamais — ka «NATO un Krievija neuzskata viena otru par pretiniekiem» un grib attīstīt «spēcīgu, stabilu un ilgstošu partnerību», kā tas formulēts 1997. gadā noslēgtajā NATO un Krievijas pamataktā par abpusējām attiecībām.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu