Būvēt mikrobiem mājas • IR.lv

Būvēt mikrobiem mājas

1
Juris Vanags, AS Biotehniskais centrs dibinātājs un vadītājs. Foto — Reinis Inkēns
Mārtiņš Galenieks

Uzņēmums Biotehniskais centrs mēģina iekarot globālo tirgu ar augstām tehnoloģijām, kurām ir potenciāls ne tikai pelnīt naudu, bet arī saudzēt vidi

Visā pasaulē nav daudz vairāk par 20 uzņēmumiem, kas ražo bioreaktorus, un AS Biotehniskais centrs ir viens no tiem, saka tā dibinātājs un vadītājs Juris Vanags pat bez īpašas lielīšanās, izrādīdams mums savu saimniecību. Tā izmētāta pa vairākiem korpusiem telpās, kas tiek īrētas no Valsts koksnes ķīmijas institūta Teikā. Vienā no tiem vērienīgajiem padomju laikā celtajiem zinātnes kompleksiem šajā apkaimē, kas tagad no ārpuses izskatās drīzāk klusi un nostalģiski.

Arī iekšpusē telpas ir pašauras, taču pilnas ar gados jauniem zinātniekiem un inženieriem, kas aizrautīgi knibinās ap mēģenēm un iekārtām, un tas viss kopā rada pat viegli sirreālu iespaidu. Paejam garām sekretārei, kas iespiesta miniatūrā kabinetiņā līdzās kādam kolēģim, kurš darbina nelielu reaktoru. Aiz sienas pie vienkārša ar monitoriem nokrauta galda sēž programmētājs, kurš tieši šajā brīdī no šejienes var kontrolēt to, kā aug baktērijas tūkstošiem kilometru attālumā kādā no ierīcēm, kas ir tik sarežģītas, ka to uzstādīšana un apkalpošana jāorganizē no Rīgas.

«Tas apgrūtina darbu pandēmijas laikā,» atzīst Vanags. «Daudzas ar ekspluatēšanu saistītas problēmas varam atrisināt attālināti. Nelielu laboratorijas reaktoru varam nosūtīt klientam, lai viņš pats to uzstāda pēc mūsu instrukcijām. Taču ar lieliem reaktoriem, it īpaši, ja tie ir vairāki un savienoti, tā nevar. Mums vairāki projekti ir vienkārši uz pauzes.»

Ilgus gadus Vanaga vadītā uzņēmuma galvenais noieta tirgus bija Krievija, taču pēc 2014. gada notikumiem Ukrainā, kad Krievija okupēja Krimu un Krievijas atbalstīti militārie spēki iebruka Austrumukrainā, kam sekoja rubļa vērtības krišanās, uzņēmējs sapratis, ka šī valsts politiski un ekonomiski ir pārāk nestabila, lai liktu visu uz spēles tur, un sācis pārorientēties uz Rietumu tirgu. Tas nenāk viegli.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu