Pirmizrādi gaidot • IR.lv

Pirmizrādi gaidot

Kadrs no dokumentālo filmu režisora Uģa Oltes pirmās spēlfilmas Upurga. Publicitātes foto
Marija Leskavniece

Pašmāju filmas, ko varam cerēt ieraudzīt uz lielajiem ekrāniem 2022. gadā

Ja paveiksies un epidemioloģiskā situācija valstī to atļaus, šogad kinoteātru daudzsološajā tumsā ieraudzīsim vairāk nekā 10 jaunas latviešu pilnmetrāžas spēlfilmas. Starp tām gan kinorežijas debitantu pirmās filmas, gan pieredzējušu režisoru ilgi gaidīti darbi. Vairākas no tām jau piedzīvojušas starptautisko pirmizrādi dažādos ārzemju kinofestivālos, bet vēl gaida ceļu pie latviešu skatītājiem.

«Tas ir kā šaha galdiņš, pa kuru tikai stumdām figūras,» saka Nacionālā kino centra vecākā referente, kinozinātniece Kristīne Matīsa. Plānojot pirmizrādes, producentiem jāņem vērā ne tikai situācija valstī, bet arī citu filmu paredzētie izrādīšanas laiki, reizēm pat konkrēts gadalaiks. Tāpēc, piemēram, filma Ziemassvētki džungļos pirmizrādi gaida jau kopš 2020. gada nogales. «Nacionālais kino centrs ik pa laikam sasauc kopā producentus un aptaujā par tuvākajiem plāniem, lai visi redzētu kopējo laukumu un cits citam neuzietu virsū ar savu pirmizrādi. Pēdējo pusgadu to vairs nedarām, jo situācija ir pārāk neprognozējama,» stāsta Kristīne Matīsa. 

Pasaulei parādītas

Dāvja Sīmaņa trešā pilnmetrāžas spēlfilma Gads pirms kara ir vēsturiska fantāzija, kas jau piedzīvojusi pasaules pirmizrādi Roterdamas festivālā. «Jauns Rīgas šveicars Pēteris nonācis vēstures mijkrēslī. Viņš vēl nenojauš, ka pasaule drīz vien pārtaps, un sāk sirreālu odiseju pa Eiropu,» filmu raksturo tās veidotāji. To bija iecerēts izrādīt Riga IFF 2021, taču sākās ārkārtējā situācija. Šobrīd plānots, ka filma kinoteātros būs skatāma no februāra vidus.

Pasaules pirmizrādi Tallinā Black Nights Film Festival piedzīvojusi arī pazīstamā dokumentālo filmu režisora Uģa Oltes debijas spēlfilma Upurga, ko producē VFS Films. Mitoloģisks trilleris, kas balansē uz šausmu robežas. Darbība norisinās kādas mežonīgas pierobežas upes ielejā, kurā pedantisks piedzīvojumu gids Andrejs pazaudē savu māsu un viņas kolēģus — filmēšanas grupu, kas tur ieradusies uzņemt reklāmu. «Viņi nezina, ka šajā ielejā rudeņos uzplaukst dabas parādība, no kuras neprātīgā spēka nav pasargāti pat vietējie. Atrast pazaudēto nebūs viegli, jo — kas meklē, tas pazūd!» — tā filmu piesaka veidotāji. Šobrīd Latvijas pirmizrāde plānota martā. «Ja vien nebūs kādi jauni globālie pārsteigumi,» piebilst Uģis Olte.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu