Mazs o, ķibele liela • IR.lv

Mazs o, ķibele liela

Nellija Ločmele

Grieķu burts omikrons nozīmē «mazais o», taču nepatikšanas, ko sola šajā vārdā nosauktais jaunais kovida paveids, ir milzīgas. Ekspertu aplēstā medicīnas sistēmas pārslodze ir tik liela, ka sliktākajā scenārijā omikrona pacienti jau februārī aizņemtu gandrīz visas gultas Latvijas slimnīcās. Vienīgā labā ziņa, ko ārsti spēj šobrīd pateikt, — šis vīrusa paveids tomēr nerada tik smagus plaušu bojājumus kā delta variants, kas nosmacēja simtiem cilvēku iepriekšējā vīrusa vilnī. Tātad var izrādīties, ka Covid-19 pozitīvi pacienti tiešām ārkārtīgi lielā skaitā nonāk slimnīcās, taču iemesls tam ir vīrusa saasinātas hroniskās kaites — sirds, nieru vai kādas citas slimības.

Nezināmo vēl daudz, taču ir dažas lietas, ko katrs varam darīt savā un līdzcilvēku labā. Britu dati liecina, ka trešā pote būtiski palielina aizsardzību pret smagu slimības gaitu, kas citādi var novest slimnīcā un kapā. Tātad vairs nevar gaidīt, jādodas uz vakcinācijas punktu! Omikrona lipīgums ļauj tam vieglāk izplatīties, tāpēc droša maska un izvairīšanās no cilvēku pūļiem ir prātīga izvēle.

Gadumijā interneta ārēs pamanīju jociņu, kas ironizēja, ka angļu valodā jaunais gadskaitlis «2022» izklausās pēc 2020. jeb pandēmijas sākuma gada atkārtojuma. Tomēr tā nav. Šajos pandēmijas gados cilvēce ir daudz iemācījusies — mums ir vakcīnas, testi, maskas, visi ieroči pret vīrusu, kuru sākumā trūka. Zināšanu mums ir arvien vairāk, atliek tikai bruņoties ar pacietību.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu