Jānoņem birokrātiski šķēršļi Latvijas augstākās izglītības attīstībai • IR.lv

Jānoņem birokrātiski šķēršļi Latvijas augstākās izglītības attīstībai

12
Ilustratīvs attēls
Uģis Gruntmanis

Islande ir valsts, kur atgriezušies ap 90% jeb 40 000 studentu, kuri mācījušies 5-15 gadus pasaules labākajās universitātēs. Bijušais Islandes prezidents sarunā ar bijušo Hārvardas universitātes prezidentu to nosauca par būtisku iemeslu, kāpēc Islande ir tur, kur tā atrodas šodien. Islandes universitātē strādā pasniedzēji no 48 valstīm.

Islande un Igaunija ir valstis, kur no diasporas atgriezušies zinātnieki publicējas augstākā ranga zinātniskajos žurnālos, kamēr līdzīgi kā citās austrumu bloka valstīs to vairāk dara no Latvijas aizbraukušie.

Zinātniskajās publikācijās no Latvijas ir daudz mazāk internacionālu kolaborāciju nekā Igaunijā un Islandē, jo maz pasniedzēju/zinātnieku ir pavadījuši būtisku laiku vadošās pasaules universitātēs un nav izveidojušies cieši akadēmiski kontakti (skat. 2.attēlā).

Tartu universitātei ir gan programmas, kas mērķtiecīgi identificē igauņu izcelsmes profesorus (skat. 4. attēlā), gan finansiāli stimulē jauno spēcīgo zinātnieku atgriešanos (skat. 3. attēlā). Cerams, ka jaunā tenjūra sistēmas ieviešana būs kas līdzīgs, par to domās un to attīstīs.

Beidzot ir izveidotas universitāšu padomes, par kuru nepieciešamību rakstīju jau pirms 10 gadiem, taču acīmredzami universitātēm netika noteikts, ka pašu universitāšu pārstāvjiem būtu jānāk no dažādām fakultātēm, jo Rīgas Stradiņa universitātē padomei tiek virzīti visi mediķi, un ir grūti saprast, kā tie pārstāvēs visu universitāti. Pilnīgi pretēji ir Tartu Universitātē un Latvijas Universitātē, kur padomes locekļi pārstāv dažādas universitātes fakultātes. LU universitātes padomē izvirzīts arī studentu pārstāvis, kas ir apsveicami un no šīs pieredzes būtu jāmācās.

Padomēs ir nepieciešami cilvēki ar lielu pieredzi labākajās pasaules universitātēs, starptautiskiem sakariem, tā palīdzot universitātēm attīstīties un tiešām saprast, ko un kā darīt labāk. Ir skaidrs, ka šīm izmaiņām jāiet kopā ar lielāku finanšu atbalstu augstskolām un pētniecībai, kas tur tiek veikta.

Latvijas universitātes starptautiskajos reitingos ir ap 700. vietu (skat. 5. attēlā), kopā ne ar labākajām Malaizijas un Krievijas universitātēm. Tartu Universitāte ir starp 250 – 300 labākajām universitātēm, lai gan tur rektora alga ir gandrīz uz pusi mazāka nekā Latvijas vadošajās universitātēs. Tādas pārmērības Latvijas universitātēs, kur zinātnieku un pasniedzēju algas ir daudz mazākas nekā Igaunijā, ir grūti izprotamas, nepamatotas un tam būtu jāmainās.

Lai gan vietas reitingos lēnām uzlabojas, tas notiek par lēnu, taču pats galvenais, kā uzlabojas studentu apmācība un zinātniskie sasniegumi.

Daudzi teiks – lai tik dod naudu, un viss būs kā Tartu Universitātē. Taču, lai gan nauda ir nepieciešama, labi zinām – lai gan Igaunijā no 1. līdz 12. klases līmenim skolām dod mazāk no IKP nekā Latvija, taču PISA testos Igaunijas skolēni ir 1. vietā starp OECD valstīm, kamēr Latvija ar lielākiem finansiāliem ieguldījumiem ir tikai 24. vietā.

Augstākās izglītības straujāka uzlabošana var tikt paātrināta, un tam būtu jāiet roku rokā ar diasporas profesoru atgriešanos un iespējām kandidēt uz vadošiem amatiem universitātēs.

Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) ieteikums Augstskolas likuma redakcijai ir – diasporas profesoru kvalifikācijas ļaut izvērtēt universitātēm pašām, kas Rietumos būtu pašsaprotami. Taču, redzot milzīgo pretestību, ko gandrīz divu gadu garumā ir izrādījusi gan Rektoru, gan Augstākās izglītības padome pret diasporas profesoru bez PhD grāda pielaišanu uz amatu konkursiem, māc bažas, ka šāda izvērtēšana praktiski varētu notikt ātri, caurspīdīgi un godīgi. Tādās anglosakšu valstīs kā ASV, Kanāda, Austrālija, Apvienotā Karaliste, Īrija profesora grādu var iegūt ar profesionālo doktora grādu. Skat. Hārvardas juridiskās fakultātes pasniedzējus, tikai mazākumam ir doktora grāds, bet ir virkne svarīgu publikāciju, līdzīgi tas ir Biznesa, Arhitektūras un Medicīnas fakultātēs.

IZM ieteiktā sistēma varētu tikt izmantota profesoriem, kuri nāk no universitātēm, kas starptautiskos reitingos atrodas zem konkrētās Latvijas universitātes. Taču, ja profesors nāk no universitātes, kas starptautiskajos reitingos ir augstāk par konkrēto universitāti, un tur ieņem asociētā profesora vai profesora amatus (Rietumu universitātēs uz šiem amatiem prasības ir būtiski augstākas nekā Latvijā), tad pielaišanai pie konkursa uz asociētā profesora vai profesora, vai administratīviem amatiem vajadzētu būt bez šādiem papildus šķēršļiem. Atcerēsimies, mēs šeit runājam par pielaišanu pie konkursa, nevis kādas vietas garantēšanu. Tas attiektos tikai uz profesoriem no valstīm, ar ko Latvija piešķir dubultpilsonību, tātad politiski drošām, kā ES un NATO valstīm, kas, protams, ir pareizi.

Visas diasporas lielākās organizācijas – Amerikas Latviešu apvienība, Pasaules brīvo latviešu apvienība, Eiropas latviešu apvienība, Latvijas izcelsmes studentu un pētnieku apvienība Apvienotajā Karalistē – ir paudušas saskaņotu viedokli, ka jāskatās uz profesoru paveikto, nevis uz PhD grāda esamību vai neesamību. Iesaistot šos zinošos cilvēkus Latvijas augstākajā izglītībā, tās kvalitāti var būtiski uzlabot.

Kā pirms kāda laika rakstīja Sanford Ungar: “Study abroad will open American mind”. Līdzīgs ir mans novēlējums Latvijai 2022. gadā. Ir jābrauc uz ārzemēm mācīties, tas atvērs mūsu sirdis un prātus. Tad Latvijai jāizveido skaidra un godīga sistēma, lai lielāka daļa ar šo pieredzes bagāžu, līdzīgi kā Islandē, atgrieztos un dotu valstij savu intelektuālo pienesumu.

 

Autors ir ārsts, Dartmouth Universitātes profesors, Latviešu ārstu un zobārstu apvienības priekšsēdis

Komentāri (12)

Sskaisle 01.01.2022. 23.29

Kolpant, sasodīts, nu politiķu aprindās nedomā neviens tādās kategorijās – atriebt krieviem. Apzagt krievus, pucināt pret latviešiem un vienlaicīgi barot viņos šovinistus – tas jā. Tas notiek ikdienā,jo tas izdevīgi visiem politiķiem – baidīt ar putinu un pat AM iepirkuma konkursā uzvaru piešķirt Krievijas! !!! pilsonim.

Bet atriebties, nu tā ir krievu iedomība,ka kādu nu interesē atriebties.
Nu beidz kolpant muļķi dzīt !

0
0
Atbildēt

0

kolpants 29.12.2021. 19.27

taču PISA testos Igaunijas skolēni ir 1. vietā starp OECD valstīm, kamēr Latvija ar lielākiem finansiāliem ieguldījumiem ir tikai 24. vietā.
Может, одна из причин в том, что там школьную реформу делали не потому, чтобы русским отомстить, а для того, чтобы действительно хотели на эстонском учиться? И поэтому там не вводили 60/40 любой ценой, лишь бы прижать, не обращая внимания на такие “мелочи” как отсутствие достаточного количества билингвальных учителей. В итоге из школ ушли сразу те учителя, которые были сильны в своем предмете, но слабы в латышском. А в Эстонии решили, что важнее суть реформы, поэтому реформа на 10 лет, постепенно, по мере готовности учителей. Вкладывая в их подготовку. А у нас по факту только Шадурскис и ко резвились, постоянно иронизируя “ну что ж это за учитель, что еще не выучил латышский”.
А вот вам и итог “мастерства” Шадурского и прочих “спецов” из МинОбра. Что по средней школе, что по ВУЗам. Но, очевидно, это и не было главной целью, главное, что русским показали их место!

0
0
Atbildēt

1

    Uldis F > kolpants 30.12.2021. 11.17

    Tā redz ir Latvijas problēma visās jomās – pat te apbižotais okupantu pēctecis turpina atrādīt mūsu integrācijas programmu nespēju. Izglītības sistēmai bija jāpāriet uz valsts valodu jau kā minimums 90to beigās, bet mēs vēl tagad turpināsim mīcīties. Līdz ar to mēs vairāk domājam kā tikt galā ar lielo imigrantu % un valodas problēmām nevis par vispārēju izglītības kvalitāti.

    +5
    0
    Atbildēt

    3

    Sskaisle > Uldis F 31.12.2021. 07.52

    Ne gluži piekrītu.
    Jā – krievvalodīgo vairākums ir okupantu pēcteči,bet-

    – krievvalodīgo partijas nav nevienā koalīcijā kopš neatkarības atjaunošanas,

    – vai Rīgas slāviskošanu šobrīd veic krievu Saskaņa vai tomēr latviešu partijas? ( nu kaut vai Andersones lēmums par simtiem tūkstošiem īrēt no Krievijas miljonāriem īpašumus)
    -viņi šeit ir palikuši,jo tāds bija līgums,kura parakstīšanu,vispār sastādīšanu organizēja 2 puses – Latvija un Krievija. Vai tas līgums mums ir izlasāms? Tikai ko žurnālisti mums atstāsta. Tāpēc uzskatu,ka ir negodīgi vainot krievvalodīgo kopienu par latviešu čekistu darbiem.

    Un otra lieta-es jūtos slikti katru reizi ,kad sētā krieviski lamājās un bļauj,bet- tas,ko dara latviešu politiķi, ierēdņi – lūk,tā ir patiesā nelaime.

    Kā lai krievvalodīgie mūs ciena,ja esam paši kā lupatas?

    Tikko bija par leģionāriem,par nac.partizāniem. Ir tik ērti kliegt – okupanti,lai nebūtu jāredz kā mūsu vēsturi,mūsu nacionālo pašapziņu iznīcina.

    Un vēl – jā Latvijai ir jābūt nacionālai valstij,bet bez citām nācijām mēs viens otru jau sen būtu aprijuši.

    0
    -1
    Atbildēt

    1

    lindab456 > Sskaisle 01.01.2022. 14.53

    Kā vienmēr – viens otru izslēdzoši vēstījumi, sajūgti vienā komentārā. Ja daļai piekrītu, tad otrai – nē, – kā to izdodas salikt zem viena jumta?
    Rīgu pamatā redzu kā vēsturiski trīs kultūru mezglupunktu, kur savijas vācbaltu mantojums, Krievijas impērijas perioda devums un vietējais, latviešu kultūras elements. Šodien ir skaidrs, ka nevaram apiet ceturto faktoru – padomju perioda pienesumu. Aizejot detaļās, varam ieslīgt arī par poļu, zviedru, Hanzas, Livonijas laika utt. ietekmēs. Bet komentāra (t.sk. kolpanta) kontekstā jautājums – vai šos avotus, ietekmes būtu jāuztver kā vājums vai spēks? Manuprāt, viennozīmīgi – kā otrais, mūsu kļūda ir tā, ka kultūru ietekmes pārspīlēti skatām caur politiski ideoloģisko, agresijas prizmu. Apzinoties mantojuma un pasaules kontekstu, latviskā dominanti šodien nacionālā valstī ir jāspēj gudri un cieņpilni nest.
    Par raksta tēmu – no pasaules ir jāņem tas, ko pasaule spēj dot, paturot nacionālās identitātes un latviešu valodas prioritāti.

    0
    0
    Atbildēt

    2

    Sskaisle > lindab456 01.01.2022. 22.30

    Tāpēc ka tikai naciķiem un čekistiem viss ir vienkārši un viennozīmīgi un sorosistiem

    0
    0
    Atbildēt

    1

    lindab456 > Sskaisle 02.01.2022. 10.50

    Nav vienkārši, jo tas skar konkrētus cilvēkus, un cilvēks nav viennozīmīgs un taisns kā nošķibīts sērkociņš. Bez inteliģences nebūtu tautas, bet inteliģence padomju laikā darbojās un veidojās kolaborācijas apstākļos. Atbilde nenāks no ārpuses, ir vienīgi sirdsapziņas atbilde.
    Nav vienkāršs pat iedalījums starp naciķiem un liberāļiem. Man ir svarīga nacionālā identitāte, kultūra, pašnoteikšanās, bet pāri visam ir cilvēka brīvības, taisnīgums un tiesiskums.

    0
    0
    Atbildēt

    1

    QAnon > lindab456 02.01.2022. 16.31

    Kāpēc “naciķiem un liberāļiem”? Arī nacionālpatrioti var būt liberāļi. Nejaukt ar liberastiem, lūdzu!

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    kolpants > lindab456 01.01.2022. 22.38

    Есть такая старая русская поговорка – с водой ребенка выплеснуть. Вот благодаря как раз такой “интеграционной” политике, из желания отомстить тем некоторым русским, которые во времена СССР говорили “не понимаю ваш собачий” решили отомстить практически всем русским. И получилось. И теперь “ой, а как это, уже 30 лет прошло, а за Согласие все еще голосуют”. Но судя по комментарию Uldis F, и других в других статьях, так все и останется.

    0
    0
    Atbildēt

    1

    lindab456 > kolpants 02.01.2022. 11.01

    Nevis atriebt, bet sakārtot.
    Kā var būvēt, ja nav stabilu pamatu? Riņķojam kā govs ap ķēdes mietu un atgriežamies pie tiem pašie nesakārtotiem pirmsākumiem. Ritenis nav jāizgudro, tā ir iekaroto valstu problemātika.
    Jūs jaucat un putrojat nacionālo ar politiku. Staļina laikā tas noveda pie 1937.g.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    kolpants > Uldis F 01.01.2022. 22.35

    Ну что вы как маленький ребенок, который пробует любую критику перевести на какие-то обиды)
    Нет никакой обиды, есть только огорчение. А вот у вас точно все действия от обиды. Поэтому и результат такой, какой есть. Эстонцы смогли посмотреть на вопрос прагматически, поэтому у них и результат выше, и этнического голосования практически нет. И не надо себя обманывать, не только у русских этническое голосование за Согласие-у многих латышей тоже этническое, достаточно перед выборами посмотреть страшилки “русские идут”.
    Вы упорно делаете вид, что проблема просто в знании языка, и как только заставите русских знать латышский, так сразу все и хорошо станет. Да знают молодые русские латышский. И я знаю. Просто “благодаря” Шарурскому использую латышский только в случае крайней необходимости. Но вот это вы никогда не признаете, будете только постоянно твердить “надо было раньше заставить русских латышский выучить”

    0
    0
    Atbildēt

    0

    QAnon > Uldis F 02.01.2022. 16.45

    Visa izglītība bija jāpārved uz valsts valodu sākot ar 1991, gadu, bet pateicoties LC, DPsaimņieks, LPP, ZRP un Vienotībai, Kremlim visus garos gadus izdevās Latvijā ievazātos interventus noturēt tumsonības, nekultūras un asinskāres geto.

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu