Kristīne Želve • IR.lv

Kristīne Želve

2
Foto — Reinis Hofmanis
Laura Dumbere

Kinorežisores un rakstnieces vēsturiskais romāns Grosvaldi bija aizvadītā gada lielākais pārsteigums latviešu literatūrā

Romāns Grosvaldi ir monumentāls dzimtas likteņu pētījums, kas balstīts rūpīgi izstudētos vēsturiskos avotos, dienasgrāmatās un vēstulēs. Vēstījums ne tikai par Grosvaldiem, bet arī Latvijas likteņa līkločiem un kultūras vēsturi. Taču vienlaikus tas ir romāns, kuru bauda lasīt kā brīnišķīgu, ievelkošu un aizraujošu literatūru. 

Romāna pirmā tirāža tika izpārdota zibenīgā ātrumā, arī papildu tirāžai labās atsauksmes skrēja pa priekšu, un tā jau pazudusi gan no grāmatnīcu plauktiem, gan interneta veikaliem. 

Tas ir liels pārsteigums pašai autorei: «Autors nekad nezina, kā uz viņa darbu reaģēs lasītājs. Rēķinājos, ka Grosvaldi ir diezgan specifisks darbs, kas prasa zināšanas par Latvijas vēsturi, kultūras un mākslas vēsturi. Lasītājam jāzina uzvārdi un konteksti, jābūt ieinteresētam iedziļināties dažādās tēmās. Tāpēc biju pārsteigta un priecīga, ka šo grāmatu uzņēma ar tik lielu atsaucību.» 

Pateicoties sociālajiem tīkliem, Kristīne jūt atgriezenisko saiti ar lasītājiem. Esot interesanti vērot, ka cilvēki vienu un to pašu tekstu var izlasīt ļoti dažādi, uztvert atšķirīgi un salikt savus akcentus. «Redzu, ka katrs lasītājs kā galveno redz citu sižeta līniju. Grosvaldus tā arī rakstīju — ar domu, ka tur nav viena galvenā stāsta vai varoņa, nav vienas patiesības. Arī šis laiks parāda, cik sarežģīta un kompleksa būtne ir cilvēks. Cik sarežģīta ir dzīve un vēsture. Nekas nav balts vai melns,» teic Želve.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu