Juris Rubenis • IR.lv

Juris Rubenis

Foto — Reinis Hofmanis
Agnese Meiere

Teologs un kontemplācijas skolotājs pirmais saņēma šogad iedibināto Valstiskuma balvu — atzinību par izcilu ieguldījumu Latvijas stiprināšanā

Balvu Juris Rubenis saņēma 21. augustā — dienā, kad pirms 30 gadiem Latvija atguva faktisko neatkarību. Taču saistībā ar biedrības 4. maija Deklarācijas klubs iedibināto balvu jāpiesauc cits svarīgs datums — 1989. gada 7. oktobris, Latvijas Tautas frontes otrais kongress. Cerību diena draudēja pārvērsties par šķelšanās nakti — aktīvisti nespēja vienoties, un procedūras kašķu dēļ Latvijas neatkarības ideja varēja nomirt vēl nedzimusi. Strīdi, pārmetumi… Un tad delegātus uzrunāja jaunais mācītājs Rubenis, aicinot nepievilt tik daudzu cilvēku cerības un pierādīt, ka esam brīvai valstij gatavi un to pelnījuši. «Vai patiešām mēs nevaram šai brīdī piedzīvot un saprast, ka mums ir jābūt vienotiem?!»

Šis bijis mācītāja svarīgākais sprediķis — «pragmatisks un reizē augsti ideālistisks», balvas pasniegšanā sacīja bijušais LTF līderis Dainis Īvāns.

Rubenis piekrīt — toreiz, pirms 30 gadiem, ar daudz ko riskēts. «Ir brīži, kad ir principiāli jāizlemj, kurā pusē nostāsies. Taču tas lielākoties attiecināms uz izšķirošām situācijām, kad runa ir par būt vai nebūt.» Vēlāk, kad dzīve sakārtojas, vairs nav tik vienkārši. Jo vairs nav melnbaltas pozīcijas. Tad jāmācās atrast smalku līdzsvaru. «Nereti tas prasa lielāku drosmi un spēku nekā melni baltās situācijās. Tas prasa lielāku gudrību, iejūtību.» Kā piemēru viņš piesauc pandēmiju un lielās domstarpības par vakcināciju. «Tā ir svarīga tēma, bet es to nepaceltu tādā augstumā, lai tā kļūtu par robežšķirtni starp cilvēkiem.»

Viena no ievērojamām prasmēm, kuru vērts iemācīties, ir saruna. «Kāds autors saka — saruna pamatā ir runāšana un klausīšanās, bet galvenokārt klausīšanās. Un tajā ir milzīga taisnība. Dzirdēt otru cilvēku, sajust, kas viņā notiek. Tas prasa daudz vairāk enerģijas nekā runāšana.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu