Nedrošība nemazinājās • IR.lv

Nedrošība nemazinājās

2
Pauls Raudseps

Kremlis prasa atjaunot ietekmi valstīs, kas tam bija pakļautas līdz 1989. gadam

Amerika ir atgriezusies — tāda bija Džo Baidena vēsts pasaulei pēc ievēlēšanas par ASV prezidentu. Demokrātisko valstu valdības un iedzīvotāji ar atvieglojumu un cerībām klausījās viņa vārdos un cerēja, ka pēc četriem nervus bendējošiem Trampa gadiem Baltajā namā mēs visi 2021. gada janvārī varēsim atgriezties normalitātē ar ASV kā vadošo liberālās demokrātijas un tiesiskās attiecībās balstītas starptautiskās sistēmas garantu pasaulē.

Gada sākumā arī cerējām, ka zinātnes brīnums — rekordtempā attīstītās un pārbaudītās vakcīnas pret Covid-19 — ļaus šajā gadā arī ikdienas dzīvi atjaunot kaut cik normālā gultnē.

Taču autokrātiem un antivakseriem, pandēmijai un populistiem mūsu cerības bija vienaldzīgas, un nekāda normalitāte 2021. gadā pasaulē neatgriezās. Tieši otrādi — vēl skaudrāk iezīmējās izaicinājumi, kuri liberālajām demokrātijām būs jāpārvar, lai ierastās brīvības un labklājību saglabātu un nostiprinātu.

Amerikas Savienotajām Valstīm ir neaizstājama vieta starptautiskajā sistēmā, un ASV aizgājušais gads ne iekšpolitiski, ne ārpolitiski nebija gluds. 6. janvārī Vašingtonā notika kas tāds, ko pat pirms dažiem gadiem neviens nespētu iedomāties — vēlēšanās zaudējuša prezidenta uzkūdīts pūlis ieņēma Kongresa ēku un centās apstādināt varas nodošanu demokrātisku vēlēšanu uzvarētājam. Savā vairāk nekā 200 gadus garajā vēsturē Amerika ir piedzīvojusi nemierus un pilsoņu karu. 1814. gadā konflikta laikā ar Lielbritāniju britu spēki ieņēma Vašingtonu un nosvilināja Balto namu. Taču Amerikā nekad nebija noticis valsts apvērsuma mēģinājums, un, lai gan tas neizdevās, Trampa palaistā uguns zemdegās vēl gruzd un nebūs tik viegli izdzēšama. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu