Lepnums un kauns • IR.lv

Lepnums un kauns

1
Māra Miķelsone

Notikumi un cilvēki, kas 2021. gadā mūs iepriecināja vai sarūgtināja

Spožās uzvaras
Triumfējoša uzvara Tokijas vasaras olimpiskajās spēlēs bija Latvijas 3×3 basketbola komandai. Tā kā šis sporta veids olimpiskajās spēlēs bija iekļauts pirmoreiz, mūsu basketbolisti spēļu vēsturē ierakstīti kā pirmie olimpiskie čempioni. Savukārt svarcēlājs Artūrs Plēsnieks ieguva bronzas medaļu 109 kg svara kategorijā. Tā nav mazāk spoža, jo sportists ar cītīgu darbu un vēsu prātu līdz medaļai nonāca, par spīti pleca un gūžas traumām.


Dāsnais mecenāts
Tehnoloģiju uzņēmuma Mikrotīkls līdzīpašnieks un valdes priekšsēdētājs, mecenāts Džons Martins Tallijs ziedos Bērnu slimnīcai 20 miljonus eiro. Tas ļaus turpināt jau sākto Bērnu slimnīcas digitālo transformāciju. Tallijs saskata slimnīcas potenciālu kļūt par pediatrijas izcilības centru starptautiskā mērogā. Šis ir viens no lielākajiem ziedojumiem Latvijā. Šā gada sākumā Saeima par īpašiem nopelniem Talliju uzņēma Latvijas pilsonībā.


Pret korumpantiem
Virsprokurors un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanas apkarošanas koordinācijas nodaļas vadītājs Juris Juriss ieguvis starptautisku atzinību — ASV viņš iekļauts starp 12 Pretkorupcijas čempioniem, kuri ar savu darbu padara pasauli labāku, apkarojot korupciju un cīnoties par caurskatāmību un atbildību. Šogad februārī pēc 12 gadus ilgas tiesvedības pirmās instances tiesa Aivaram Lembergam piesprieda piecu gadu cietumsodu, mantas konfiskāciju un 20 000 eiro sodu. Šīs lietas prokurors bija Juriss.


Visvairāk titulētais
Džonatans Miks Melgalvis, būdams RTU Inženierzinātņu vidusskolas 12. klases skolēns, šogad plūcis laurus septiņās valsts olimpiādēs, bet četrās starptautiskās olimpiādēs ieguvis medaļas. Tādējādi viņš kļuvis par visvairāk titulēto mācību priekšmetu valsts olimpiāžu laureātu Latvijā. Valdība viņam par 1. vietu starptautiskajā ģeogrāfijas olimpiādē, 2. vietu starptautiskajā ķīmijas olimpiādē un 3. vietu starptautiskajā filozofijas olimpiādē piešķīra vairāk nekā 4000 eiro balvu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu