Gadsimta iespēja • IR.lv

Gadsimta iespēja

2
Liene Johansone. Foto — Reinis Hofmanis
Ieva Puķe

Asi un konkrēti! Tā par paaudžu maiņu Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja vadībā saka jaunā direktore Liene Johansone. «Šo muzeju nekādā gadījumā nevajag pārvērst tikai par izklaides centru, par milzīgu digitalizācijas projektu. Tomēr ir jāienāk arī kaut kam jaunam»

Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja jaunās direktores Lienes Johansones (34) blondās cirtas uz tumšās 17. gadsimta eļļas krāsas fona nozib kā saulesstars. Nezināma autora gleznā Rīgas ķemerejas sēde ap galdu nopietnām sejām sapulcējušies pilsētas kases ierēdņi un tirgotāji. Tā kabinetā piekārta pēc Lienes priekšteces, nu jau mūžībā aizgājušās Klāras Radziņas izvēles.

«Dzīvē neesam tikušās, mūs gan saista interesanta sagadīšanās: Klāra Radziņa šeit kļuva par direktori 1987. gadā — kad es piedzimu,» ierunājas Liene. «Iedomājieties, viņa visu manu līdzšinējo dzīvi bija šī muzeja direktore! Bet viņas darba mūžs kopumā šeit bija vēl garāks nekā mans mūžs.»

Leģendārās personības stilu iestādē, kas ir arī vecākais publiskais muzejs ne tikai Latvijā, bet visā Baltijā, joprojām varot manīt ik uz soļa. «Klasiskās vērtības, ko viņa šeit ir ielikusi, es saglabāšu. Negrasos veikt tādas reformas, kas kaut ko grautu vai ārdītu,» paziņo jaunatnācēja. Uzvarējusi Kultūras ministrijas rīkotā konkursā, Liene ēkā līdzās Doma baznīcai sāka strādāt 29. novembrī. Gleznu pie sienas, kas iepriekšējai direktorei esot ļoti piestāvējusi, gan nomainīšot uz sev vairāk pieskaņotu. Gotiskā virpotā krēsla vietā kabinetā ieripojis datorkrēsls. Un arī dators šī muzeja direktora kabinetā parādījies pirmoreiz. 

Radziņas kundzes patiku pret viduslaiku zīmējumiem var skaidrot ar viņas akadēmisko vēsturnieces izglītību. Taču Alūksnes meitene Liene Johansone, kas brīvajā laikā mēdz atsvaidzināt Cēsu mūzikas vidusskolā apgūtās klavierspēles iemaņas, muzeoloģijā ienākusi no izglītības nozares. Tika pamanīta, kad publikas uzmanību piesaistīja inovatīvi maršrutu un ekspozīciju risinājumi viņas vadītajā Olaines Vēstures un mākslas muzejā. 2019. gadā Latvijas Muzeju biedrība par tiem piešķīra gada balvu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu