No prezidentes par ģenerālsekretāri? • IR.lv

No prezidentes par ģenerālsekretāri?

3
Kersti Kaljulaida. Foto — Kristīne Madjare
Pauls Raudseps

Bijusī Igaunijas prezidente Kersti Kaljulaida nenožēlo populistu kritizēšanu, kuras dēļ netika pārvēlēta

Būdama Igaunijas prezidenta amatā, Kersti Kaljulaida nevairījās ieņemt skaidru nostāju strīdīgos iekšpolitikas jautājumos un vērsās arī pret labēji populistiskās partijas EKRE nereti skandalozajiem izlēcieniem. Rezultātā viņa kārtīgi nokaitināja ne tikai pašus populistus, bet arī Centra partiju, kas tos bija iesaistījusi koalīcijā, un augusta beigās netika pārvēlēta uz otru pilnvaru termiņu.

Toties šobrīd viņas vārds tiek minēts starp iespējamiem kandidātiem uz NATO ģenerālsekretāra amatu — pašreizējā alianses vadītāja Jensa Stoltenberga pilnvaras beigsies nākamgad 30. septembrī. Kaljulaida viesojās Rīgā, kad šeit notika NATO ārlietu ministru sanāksme, un Ir izmantoja iespēju viņu intervēt.

Cik bīstama ir drošības situācija šobrīd mūsu reģionā?
Rīgā esmu saistībā ar NATO ārlietu ministru tikšanos, kurā notiks darbs pie NATO stratēģiskās koncepcijas. Ir sevišķi svarīgi, sēžot šeit, Rīgā, neaizmirst, ka NATO ir jābūt 360 grādu skatījumam. Ceru, ka mūsu dienvidu sabiedrotie arī jūtas atbalstīti viņu mērķos stratēģiskajā koncepcijā. Savukārt drošības situācija NATO austrumu flangā ir ļoti grūti prognozējama, ir daudz kairinātāju — karaspēka koncentrācija pie Ukrainas robežām, hibrīdkarš pārsvarā pret Lietuvu un Poliju, bet arī daži gadījumi uz Latvijas robežām. 

Stāvoklis izraisa bažas, bet ne velti NATO ir bijusi 100% veiksmīga savā uzdevumā pasargāt visus sabiedrotos no apdraudējumiem. Alianse vienmēr reaģē atbilstoši apstākļiem, to arī esam redzējuši pēdējā desmitgadē.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu