Dūrē sažņaugta atslēga • IR.lv

Dūrē sažņaugta atslēga

2
Jūlija Zakoļabina. Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Marija Leskavniece

Ja svešs cilvēks pienāktu klāt bibliotēkā un noglāstītu muguru, tas liktos nepieņemami, taču naktsklubā nezin kāpēc tas šķiet normāli, saka Jūlija Zakoļabina. Viņas koordinētais projekts Nakts bez seksisma aicina veidot drošāku naktsdzīves vidi

Cik nekaitīgs ir neķītrs jociņš? Vai ir pieņemami turpināt neatlaidīgi novērot sievieti klubā, ja viņa skaidri norādījusi, ka to nevēlas? Runājot par seksuālu vardarbību, parasti spriežam par visbrutālākajiem noziegumiem, bet sīki ikdienas pārkāpumi un līdzcilvēku nosprausto personisko robežu neievērošana paliek ēnā. Taču tieši tie veido labvēlīgu augsni arī daudz nopietnākiem pāridarījumiem. Projekts Nakts bez seksisma (Sexism Free Night), ko īsteno Kaņepes Kultūras centrs kopā ar vairākiem starptautiskiem partneriem, aicina veidot visiem drošāku un patīkamāku vidi, kliedējot mītus par naktsdzīves uzvedību, kas nav pieņemama, tomēr līdz šim sabiedrībā lielākoties akceptēta.

Visu decembri norisinās tam veltīta informatīva kampaņa, par kuru sīkāk var uzzināt un lejupielādēt materiālus vietnē Sexismfreenight.eu​​. Nav iespējams radīt pilnīgi drošas vietas un situācijas — lai cik rūpīgi mēģinām pārbaudīt pasākumu apmeklētājus, viņu nodomi paliks apslēpti, saka Jūlija Zakoļabina, kas koordinē projektu Latvijā. Tomēr var radīt drošāku vidi, kurā arī līdzcilvēki ir gatavi iesaistīties, ja pamana ko nelāgu, un pasākumu rīkotāji ir gatavi palīdzēt. Turklāt zina, kā to darīt.

Ar Jūliju tiekamies ceturtdienas rītā nesen uz Kaņepes Kultūras centra remonta laiku atklātajā Diagonālē, kuras nosaukums apspēlē atrašanos pretī līdzšinējai centra mājvietai. Apkārt ir kluss, deju grīda tukša, pie bāra nav rindas, krēsli saslieti uz galdiņiem. Toties pirms pandēmijas Kaņepes centrs bieži bija cilvēku pilns. «Turklāt liela daļa no viņiem bija atnākuši atpūsties tieši uz bāru, nevis kultūras centru,» saka Jūlija. Tur pulcējās visdažādākie ļaudis, katrs ar savu mērķi. Tāpēc jau pirms kāda laika centrs bija ieviesis atslēgvārdu «Klāra», ko apmeklētāji varēja nosaukt bārmeņiem vai apsargiem situācijās, kad nejutās droši. Taču personālam ir jābūt mācītam, kā novērst draudus kādam no apmeklētājiem un palīdzēt cietušajam. «Es nesaku, ka esam labais piemērs, bet noteikti gribētu par tādu kļūt,» saka Jūlija.

Projektā Nakts bez seksisma iesaistītas piecas dažādas organizācijas no Spānijas, Vācijas, Latvijas, Serbijas un Portugāles. Projekta vadošā partnere ir Portugāles Katoļu universitāte (Universidade Católica Portuguesa). «Interesanti, ka tā ir tieši katoļu universitāte, bet ļoti progresīva,» pasmaida Jūlija. Katram projekta partnerim ir savas stiprās puses. Portugāļi vadījuši apjomīgu pētījumu par seksuālo vardarbību naktsdzīvē, kura rezultātus publicēs decembrī. Kaņepes Kultūras centrs ir vienīgā aktīvā naktsdzīves norišu vieta starp projekta dalībniekiem, bet, piemēram, Berlīnes ClubCommission ir pieredze treniņu rīkošanā naktsdzīvē strādājošajiem un noteikumu izstrādē gan pasākumu norises vietu, gan pilsētas līmenī.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu