Izvēlies Latvijas preci! • IR.lv

Izvēlies Latvijas preci!

Laima Grigone savā keramikas studijā Rundāles pagasta Urštēnos. Foto — Kitija Jurcika
Agnese Meiere

Laikā, kad cilvēki prāto, kādas Ziemassvētku dāvanas meklēt saviem mīļajiem un varbūt pat pašiem sev, iepazīstinām ar trim vietējiem amatniekiem

Ar zelta šļakatām rotāti porcelāna austeru trauciņi, melnas piena kanniņas ar apzeltītu maliņu, sniegbalti tējas sietiņi sēdoša cilvēka formā, neparasta veidola tējkannas ar koka rokturi un trauki, kas pelēki kā Latvijas rudens debesis — tik dažādi ir mākslinieces, keramiķes Laimas Grigones darbi. Viņas porcelāna, akmens masas un māla darbi labi zināmi ne tikai Latvijā, bet nu jau arī Amerikā, Vācijā, Lielbritānijā, Saūda Arābijā un citās pasaules valstīs.

Sapņot lielus sapņus

Ikdienā Laima saimnieko Rundāles pagasta Urštēnos skaisti iekārtotā darbnīcā Laima Ceramics. Bet vēl pirms gadiem desmit viņai nebija ne jausmas, ko darīt ar savu tikko vidusskolu beigušas jaunietes dzīvi. «Pabeidzu Rīgas Valsts 1. ģimnāziju un īsti nezināju, ko darīt tālāk,» atceras Laima. Bija apjukusi par svarīgo lēmumu, kas, šķiet, noteiks visu tālāko dzīvi. Glābēja bija mamma, kura ieteica studēt interjera dizainu.

Latvijā iespējas šķitušas diezgan ierobežotas, tāpēc Laima meklējusi studiju iespējas ārzemēs. Uzmanību piesaistīja mākslas un dizaina sagatavošanas kursi radošiem cilvēkiem Lielbritānijā, Oksfordas Brūksa Universitātē. Gada laikā tajos iespējams izmēģināt roku dažādās radošajās nozarēs (mode, grafika, interjers, produktu dizains un citas) un saprast, kas patīk un kas ne visai. Arī sagatavot portfolio, lai varētu iestāties universitātē. «Savulaik biju pabeigusi mākslas skolu, kas manī radīja pārliecību, ka tomēr neesmu radoši spējīga būtne. Apkārt bija tik daudz talantīgu cilvēku, kas brīnišķīgi spēja izēnot Dāvida galvu bez jebkādas piepūles. Man zīmēšana, gleznošana sevišķi nepadevās, tāpēc arī nepatika. Zīmulis neklausa — tāda bija mana pārliecība,» atzīstas Laima.

Mācoties sagatavošanas kursos Lielbritānijā, viņa ātri vien sapratusi, ka interjera dizains tomēr nav sirdslieta. Vairāk saistījuši projekti, kuros iespējams darboties ar rokām, un sadarbība ar materiāliem. Šķitis — veidošana, sadarbība ar kādu no materiāliem ir maģisks process. Taču bijis grūti saprast, kurš no materiāliem būs viņas īstais.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu