Mammas vietā papus • IR.lv

Mammas vietā papus

Francijas prezidents Emanuēls Makrons (pa kreisi), Vācijas kanclere Angela Merkele un Vācijas finanšu ministrs Olafs Šolcs G20 valstu samitā Romā oktobra beigās. Merkele bija uzaicinājusi Šolcu līdzi, lai nākamais Vācijas līderis personīgi varētu iepazīties ar citu valstu vadītājiem. Foto — Scanpix
Katrina Benholda, © The New York Times News Service

Jaunais Vācijas kanclers daudzējādā ziņā joprojām ir mīkla. Stājoties amatā, viņu nekavējoties sagaida lieli izaicinājumi, tāpēc rodas jautājums — vai viņš spēs aizpildīt savas priekšgājējas atstātās «lielās kurpes»?

Kad Olafs Šolcs cīnījās par nākamā Vācijas valsts vadītāja krēslu, viņam galvenokārt izdevās pārliecināt vēlētājus par vienu lietu: viņš būs tikpat spēcīga un amatā noturīga personība kā Angela Merkele. Viņš vienmēr bija labi informēts, atturējās no triumfa izrādīšanas un runāja bez liekvārdības — gluži kā līdzšinējā kanclere. Viņam izdevās ap sevi radīt stabilitātes auru, un pat ķermeņa valodā iezagās tāds pats žests kā Merkelei — uzrunājot cilvēkus, plaukstas veidoja dimanta formu, saliekot kopā roku īkšķus un rādītājpirkstus.

«Viņš ir kā futbolists, kas izpētījis cita spēlētāja videoierakstus un tagad maina arī savu spēles stilu,» saka Robins Aleksanders, kas ilgi pētījis gan Merkeles, gan Šolca politisko karjeru. «Mainījis temperamentu, politisko stilu, pat viņa sejas izteiksme atdarina Merkeli. Ja Šolcs būtu sieviete, viņš noteikti valkātu bikškostīmus.»

Taču, stājoties jaunajā amatā, joprojām būtisks jautājums gan Vācijā un Eiropā, gan visā pasaulē ir šāds: vai viņš tiks galā ar jaunajiem uzdevumiem un spēs aizpildīt «lielās kurpes», kuras pēc sevis atstājusi Merkele?

Reti kad Vācijas līderis ienācis jaunajā darbā tādā laikā, kad apkārt plosās daudzas aktuālas krīzes. Tūlīt pat pēc kanclera zvēresta nodošanas viņam būs jārisina pandēmijas problēmas, saspīlējums uz Polijas un Baltkrievijas robežas, Krievijas prezidenta sāktā karaspēka mobilizācija pie Ukrainas austrumu robežas un jātiek galā ar konfrontējošo Ķīnas politiku.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu