Nebijis skrējiens • IR.lv

Nebijis skrējiens

Toms Grēviņš. Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Laura Dumbere

Radio Pieci.lv ziedojumu vākšanas akcija Dod pieci! vienmēr dēvēta par labdarības maratonu. Šogad dīdžejs Toms Grēviņš apņēmies piesaistīt 60 000 eiro ziedojumus, sešās dienās noskrienot sešus īstus maratonus dažādās Latvijas pilsētās

Kā ierasts jau astoņus gadus, akcija Dod pieci! drīz norisināsies no 17. līdz 23. decembrim. Sešas diennaktis radio Pieci.lv dīdžeji dzīvos un strādās stikla mājiņā Doma laukumā, ne mirkli nepārtraucot tiešo ēteru. Princips vienkāršs — pasūtot kādu dziesmu, klausītājs labdarībai ziedo piecus eiro. Katru gadu saziedotie līdzekļi tiek novirzīti kādam konkrētam labdarības mērķim. Šī gada tēma ir vides pieejamības problēma cilvēkiem ar funkcionāliem traucējumiem.

Pirmajā Dod pieci! akcijā 2014. gada decembrī tika savākti 64 550 eiro, kas nodrošināja Ziemassvētku dāvanas trūcīgiem un vientuļiem sirmgalvjiem. Pēc gada ziedojumi jau pakāpās līdz 135 546 eiro atzīmei, sniedzot asistentu atbalstu ģimenēm, kurās aug bērni ar īpašām vajadzībām. Ziedojumu rekordu labdarības maratons piedzīvoja 2019. gadā ar 438 197 eiro, nodrošinot pilnvērtīgu uzturu neārstējami slimiem cilvēkiem, kuri vairs nevar paēst paši, kā arī citu paliatīvās aprūpes atbalstu.

Radio Pieci.lv raidījumu autors un vadītājs Toms Grēviņš visus līdzšinējos gadus bija viens no stikla mājā labprātīgi ieslodzītajiem radio tiešraides vadītājiem. «Lielākā vērtība ir sarunas ar ziedotājiem, kuri gatavi tiešraidē dalīties ar pašu pieredzes stāstiem par konkrēto tēmu — onkoloģiju, īpašajiem bērniem, bērnunamu bērniem, vardarbību ģimenē. Pat ja klausītājs ne reizi neziedo piecus eiro, mēs jau esam paveikuši pusi no misijas — sabiedrību padarīt labāku,» stāsta Toms. Šoreiz viņš izlēmis paveikt kaut ko Latvijas vēsturē nebijušu — sešās dienās noskriet sešus maratonus, par katriem 42 kilometriem labdarības kontā pretim saņemot 10 000 eiro. 

Latvijā ir vismaz 200 000 cilvēku, kuri savu redzes, dzirdes un kustību traucējumu dēļ nevar dzīvot pilnvērtīgu dzīvi, jo mūsu ciemati, pilsētas un valsts viņus neaicina ne ārā, ne iekšā. Viņi ir mūžīgā pašizolācijā, kuru tikai tagad, Covid-19 laikā, mēs spējam vismaz teorētiski iztēloties. Vienkārši sakot, cilvēks ar funkcionāliem traucējumiem netiek laukā no mājas. Toma Grēviņa labdarības maratonu iecere ir simbolisku zemtekstu piesātināta. Viņš skries par tiem, kuri paši nevar ne paiet, ne paskriet. Par tiem, kuri neredz ceļu, pat ja varētu paskriet. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu