Krāsainā kanclere • IR.lv

Krāsainā kanclere

Pauls Raudseps

Merkeles popularitāte ļāva vāciešiem uzticēties valdībai. Eiropiešiem — Vācijai

Angelas Merkeles garās atvadas no kancleres krēsla šonedēļ noslēgsies, bet sava 16 gadus garā valdīšanas laika priekšpēdējā nedēļā viņa izdarīja kaut ko pavisam neraksturīgu — sagādāja publikai negaidītu pārsteigumu. Nelielu, bez valstiskām sekām, tomēr pietiekami īpatnēju un daudznozīmīgu.

Pagājušajā ceturtdienā Vācijas bruņoto spēku orķestris atdeva kanclerei godu ar gadsimtiem vecu tradīciju Der Grosser Zapfenstreich (Lielā vakara junda). Merkele varēja izvēlēties trīs programmas gabalus, un daudziem par izbrīnu starp tiem bija Austrumvācijā dzimušās, bet Rietumos par pankroka zvaigzni kļuvušās Ninas Hāgenas dziesma Tu aizmirsi krāsu filmiņu. Dziedātāja pārmet draugam, ka atvaļinājumā paņēmis līdzi tikai melnbaltu fotofilmu, tāpēc «neviens neticēs, cik te bija skaisti». Dziesma bija populāra Austrumvācijā, kur augusi Merkele, jo daudzi tajā saskatīja slēptu ironiju par sociālisma pelēcīgumu.

Diezin vai Merkele kādreiz intervijā izkratīs sirdi par šo ekspresionistisko izvēli, kura tik ļoti kontrastē ar viņas izslavēto paškontroli un racionālo līdzsvaru. Taču kvantu ķīmijas doktore, kura privātajā dzīvē varot būt ļoti asprātīga, noteikti to neizvēlējās nejauši.

Kāds varētu būt skaidrojums?

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu