Izturības pārbaude • IR.lv

Izturības pārbaude

Ieva Erele, Latvijas Kokrūpniecības federācijas izpilddirektora vietniece

Izmaksu šūpoles izejmateriālu tirgū un inflācija ļoti dažādos procesos pārbauda arī pieredzējušāko un lielāko mūsu nozares ražotāju izturību. Mēbeļu nozarē ļoti būtiski kāpa masīvkoka (priedes, egles, bērza), finiera un saplākšņa izmaksas. Lai gan ražotāji vairākumā gadījumu cenšas strādāt ar vairākiem piegādātājiem no dažādiem tirgiem, lai mazinātu riskus, procesus ietekmēja ne tikai cenu kāpums, bet arī izejmateriālu pieejamība. 

Satraucoši signāli ir arī sortimenta ziņā. Lielie ražotāji mēdz pārtraukt nozarei svarīga sortimenta ražošanu un strauji fokusēties uz atsevišķām nišām, piemēram, būvniecībai aktuālo sortimentu, novirzot ražošanas jaudas tur, bet pārtraucot piegādes ķēdi, piemēram, mēbeļu nozarei. Tā, bez šaubām, nav ilgtspējīga stratēģija, jo pastāv riski ražošanas nepārtrauktībai, it īpaši, ja šādi rīkojas lielie un stratēģiski svarīgie ražotāji piegādes ķēdēs. 

Taču daudziem asociācijas biedriem jau kopš pandēmijas sākuma ir bijis lielāks pieprasījums no ārvalstu partneriem. Dažkārt tie bijuši gatavi gaidīt pat pusgadu līdz sadarbības sākšanai. Tomēr, lai cik stimulējošs šāds pieprasījums būtu, veiksmīga sadarbība atkarīga arī no līgumu nosacījumiem un kopējās kultūras. No tā, cik elastīgi spēj būt partneri attiecībā pret cenu maiņu (sekojot līdzi gan izejmateriālu un elektrības, gan citu ražošanas posmu izmaksu pieaugumam). Nemaz nerunājot par algu celšanu un nodokļu izmaiņām. 

Lielai daļai ražotāju pēdējos gados pieaug gan apgrozījums, gan arī peļņas rādītāji. Arī krīze Eiropā, kad tā sākās, radīja tam labu augsni. Tomēr jāatceras, ka patiesos rādītājus par 2021. gadu mēs skaidri redzēsim tikai pēc gada pārskatiem, pēc peļņas, rentabilitātes un likviditātes rādītājiem. Tikai tas ļaus korekti saprast, kāds ir tīrais pieaugums un cik daudz no apgrozījuma pieauguma radījusi inflācija.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu