Par demokrātiju, «zāli» un klinšu kalniem • IR.lv

Par demokrātiju, «zāli» un klinšu kalniem

Foto no privātā arhīva
Jānis Bergs

Uzņēmējs Jānis Bergs raksta par savu pieredzi, turpinot iekarot ASV lielo tirgu

Kopš 2015. gada es dzīvoju ASV Klinšu kalnu Kolorādo štata galvaspilsētā Denverā. Štats ir slavens ar steikiem, kukurūzu, seriālu Dienvidparks, pasaulē labākajiem slēpošanas kūrortiem un to, ka 2012. gadā tas kļuva par pirmo štatu ASV, kurā tika legalizēta marihuāna. Tādēļ sarunās ar draugiem un ciemiņiem bieži nākas atbildēt uz jautājumu: «Kā jums Denverā ar «zāli»?» Pieņemu, ka šis jautājums ir interesants arī Ir Nauda lasītājiem, tādēļ nododu jūsu vērtējumam šo mazo stāstiņu.

2012. gadā Kolorādo pavalsts legalizēja tās sauktās recreational marijuana jeb «atpūtas marihuānas» audzēšanu, pārstrādi, pārdošanu un lietošanu. Referendumā, kurā Kolorādo vēlētājiem tika piedāvāts balsot par grozījumiem štata konstitūcijā jeb Amendment 64, par balsoja 55% vēlētāju, 45% bija pret. Līdzīgi grozījumi tika virzīti jau 2006. gadā, taču toreiz vēlētāji tos noraidīja. Starp citu, Kolorādo tā laika gubernators Džons Hikenlūpers (John Hickenlooper) ir prominents legalizācijas atbalstītājs un šobrīd pārstāv štatu ASV Senātā, tātad «zāle» viņa politiskajai karjerai, visticamāk, ir nākusi par labu. 

Kopš Kolorādo legalizēja «atpūtas marihuānu», vēl 17 ASV pavalstis ir pieņēmušas līdzīgus likumus. Lielākās no tām ir Kalifornija, Ilinoisa un Ņujorkas pavalsts. Bet medicīniskiem nolūkiem marihuānu atļauts audzēt un iegādāties pavisam 36 ASV štatos, un, visticamāk, tuvākajā laikā «zāle» tiks legalizēta arī federālā līmenī. Lielākās Amerikas kontinenta valstis, kurās marihuāna ir legāla nacionālā līmenī, ir Kanāda, Meksika un Kolumbija.

Kā marihuānas legalizācija ir ietekmējusi mūsu štata dzīvi? Samērā vispusīgu informāciju par to var iegūt, izlasot 188 lappuses garo Kolorādo Division of Criminal Justice sagatavoto ziņojumu Impacts of Marijuana Legalization in Colorado (Marihuānas legalizācijas ietekme Kolorādo — no angļu val.). Cita starpā varam izlasīt, ka 2020. gada vasarā štatā oficiāli bija reģistrēti 2709 ar marihuānu saistīti uzņēmumi un nodokļu ieņēmumi no šīs nozares sasniedza 387 miljonus ASV dolāru, no kuriem gandrīz trešā daļa tika ieguldīta skolu attīstības fondā. Nepārsteidz, ka policijai darba bijis mazāk — ar marihuānu saistītie aresti no 2012. līdz 2019. gadam samazinājās par 68% (2019. gadā tika veikti 4290 aresti). 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu