Birokrātija mazāka, stingrākas garantijas — apšaubāmas • IR.lv

Birokrātija mazāka, stingrākas garantijas — apšaubāmas

Zīmējums — Freepik
Antra Ērgle

Arī 2022. gadā autoratlīdzību saņēmēji varēs turpināt darbu kā līdz šim, nereģistrējot saimniecisko darbību. Pēc Valsts prezidenta pamudinājuma Finanšu ministrijā bija sasaukta darba grupa, kas sagatavoja uzlabojumus šogad jūlijā ieviestajai reformai

Kā vēsta Finanšu ministrija, darba grupā ar plašu līdzdalību no nevalstiskajām organizācijām un valsts iestādēm sagatavoti vairāki uzlabojumi. Normatīvo aktu grozījumi līdz ar budžeta paketi pieņemti Saeimā un stāsies spēkā ar 2022. gada 1. janvāri. Nākamgad turpināsies jaunās kārtības uzlabošana, ņemot vērā darba grupā identificētās problēmsituācijas un risinājumus, informē FM Komunikācijas departamenta direktors Aleksis Jarockis. 

Pirmais labojums — pagarināts reformas pārejas periods, vēl nākamgad atstājot spēkā īpašo iedzīvotāju ienākuma nodokļa režīmu autoratlīdzību saņēmējiem, kuriem būs tiesības nereģistrēties kā saimnieciskās darbības veicējiem. 

Mazina administratīvo slogu

Pērn pieņemtie grozījumi paredzēja, ka no 2022. gada visiem autoratlīdzību saņēmējiem jābūt reģistrētiem kā saimnieciskās darbības veicējiem, 2021. gada otro pusi nosakot par pārejas periodu un atstājot spēkā iespēju, ka autoratlīdzības izmaksātājs ietur nodokli 25% apmērā. Ieturētā summa 80% apmērā tiek novirzīta sociālajās iemaksās, bet 20% — iedzīvotāju ienākuma nodoklī. Nu šī iespēja pagarināta vēl par gadu.

Tādējādi šobrīd autoratlīdzību saņēmējiem iespējami četri dažādi ienākumu izmaksas scenāriji, norādīts Latvijas Radošo savienību padomes apkopotajā informācijā. Pirmkārt, kā nereģistrētiem autoratlīdzību saņēmējiem, izmaksātājam ieturot 25% nodokļa likmi, vai saņemot atlīdzību pēc uzņēmuma līguma, kad nodokļa likme mainās atkarībā no tā, vai pie pasūtītāja ir iesniegta algas nodokļu grāmatiņa. Abos šajos gadījumos autoram nav pienākuma veikt grāmatvedības uzskaiti pašam. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu