Celt Latviju ar mēli • IR.lv

Celt Latviju ar mēli

Aktiera Aleksandra Maļikova draugu lokā vakcinēti esot gandrīz visi. Daudziem grūdiens bijusi rakstnieka un blogera Slavas Se jeb Vjačeslava Soldatenko nāve šovasar, 52 gadu vecumā. Foto — Lauris Aizupietis
Ieva Puķe

Kā sagaidīt labus laikus — šādu jautājumu Rīgas Krievu teātra trupa uzdod savā jauniestudējumā Stepančikovas ciems, bet aktieriem ir negaidīta atbilde reālajā dzīvē. Viņi nupat apzvanījuši Rīgas seniorus, sniedzot informāciju par vakcināciju

Tikko atvedis no pastaigas. Aleksandrs Maļikovs savu zelta retrīveru Rūdolfu ielaiž Vecrīgas dzīvoklī. Pirms 14 gadiem ieradies Latvijā no tālās Karēlijas galvaspilsētas Petrozavodskas, viņš atkārto Mihaila Čehova stāstu par iedzīvošanos svešā pilsētā. Čehovs, kura vārdā nosaukts šis teātris, gan uz Rīgu no Maskavas pagājušā gadsimta 30. gados atbrauca jau kā Krievijā labi zināms profesionālis. Bet Maļikovs, šurp uzaicināts trupas atjaunošanas nolūkā, bija zaļš gurķis, tikko beidzis konservatoriju. 

«Uzreiz iemīlējos Rīgā. Jā, es zinu, ka tas izklausās pēc «dežūrfrāzēm», bet ar mani tiešām tā notika,» viņš atzīstas. «Jutu atšķirību mentalitātē. Cilvēki ir labvēlīgāki, mierīgāki nekā Krievijā. Ir tādi, kam šis mierīgums nepatīk, bet man patīk. Brīnišķīga vieta!»

Saša Latvijā nekad neesot sajuties kā svešais. Jo uzreiz bija darbs, sava teātra publika. «Sākumā, protams, krievvalodīgā. Bet, kad man atvērās arī latviski runājošā sabiedrības daļa — kultūras, teātra un mūzikas pasaule, jā, arī meitenes —, tad sapratu, ka īstenībā iepriekš daudz ko esmu palaidis garām,» aktieris smejas, tad atkal kļūst nopietns. «Tomēr pat manā lokā ir tādi cilvēki, kas joprojām ir iestrēguši tikai vienā sabiedrības pusē. Vai «burbulī», kā pieņemts sacīt.» 

Ražoja dezinfekcijas skapīšus

Karēlietis, dzimis militārā lidotāja ģimenē Tālajos Austrumos pie Ķīnas robežas, nu jau ticis arī pie lomām latviešu valodā. Taču nesen dzīve Aleksandram piespēlēja pavisam negaidītu lomu. Čehova teātra direktore Dana Bjorka novembra sākumā trupai apjautājusies, vai aktieri būtu gatavi bez maksas piedalīties akcijā, ko kopā ar Veselības ministriju organizē Rīgas dome. Apzvanīt krievvalodīgos rīdziniekus — Covid-19 riska grupā esošos seniorus, kuri, pēc ģimeņu ārstu sniegtajām ziņām, vēl nav atsaukušies uz aicinājumu vakcinēties. «Lietām, kam tici, vienmēr atradīsi laiku,» Aleksandrs atbild, kāpēc pa vidu mēģinājumiem uzņēmies arī kaut ko tādu. «Nedomājot teicu «jā».» 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu