Restarta dzirkstele • IR.lv

Restarta dzirkstele

Aldis Gulbis, DATI Group īpašnieks un padomnieks, Rasa Gulbe, valdes locekle. Foto — Kristīne Madjare
Alise Zita Zeidaka

Viens no senākajiem IT uzņēmumiem Latvijā DATI Group savā gandrīz 30 gadu vēsturē piedzīvojis gan strauju izaugsmi, gan nepieciešamību izrauties no zināmas apātijas

Melnā monitorā deg vairāki zaļi «OK». «Šeit varat redzēt kāda svarīga infrastruktūras objekta automātiskos vārtus pašreizējā brīdī. Visi šie «OK» mums ir ļoti svarīgi, lai zinātu, ka sistēma darbojas bez problēmām,» DATI Group īpašnieks Aldis Gulbis sarunu sāk ar ekskursiju uzņēmuma telpās un darbības sfērās. 

Citā ekrānā redzama Valsts meža dienesta ugunsgrēku monitoringa sistēma. «Pateicoties tai, vismaz viens ciemats — Jaunciems — šovasar palika tur, kur tas ir,» saka Aldis. DATI Group redz sistēmas «iekšas» jeb tehnoloģisko procesu, piemēram, kā videokameras strādā, kā tiek nodrošināta datu pārraide un analizēta informācija. 

Iemetam aci arī telpā, ko Aldis dēvē par «smilšu kasti» jeb to uzņēmuma virtuves daļu, ko parasti neviens neredz. «Šeit jaucam, liekam kopā un saprotam, kas ir realizējams,» mazliet slepeni paskaidro Aldis. Taču pavisam slepenajās telpās mēs neiekļūstam. Aldis atklāj tikai to, ka tur strādā ar kritiskajām sistēmām, kuras izmanto operatīvie dienesti. Piemēram, ikreiz, kad lidojat ar lidmašīnu, par jums tiek ievākti dati no A līdz Z, lai izvērtētu personas potenciālo apdraudējumu citiem. «Pamēģiniet aizlidot uz Ameriku bez bagāžas. Tad sapratīsit, kā strādā šie dienesti, jo tiksit pārbaudīti līdz sīkākajām niansēm,» saka Aldis.

Biroja gaitenī puķu podos zaļo džungļi, un es nodomāju, ka esmu iekļuvusi īstos džungļos, mēģinot izprast uzņēmuma sarežģīto darba specifiku. Taču, par laimi, Aldim tuvs ir teiciens, ko skolas gados viņam reiz iemācījis fizikas skolotājs, — ja termodinamikas otro likumu ar kartupeļiem nevari izskaidrot savai vecmāmiņai, tātad to nemaz nesaproti. «IT joma ir sarežģīta, jo ir ļoti dažāda.» Tiklīdz tā saskaras ar kādu nozari, tai uzslāņojas konkrētās nozares specifika, un nezinātājam galva sāk kūpēt.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu