Sākums vienmēr atrodas • IR.lv

Sākums vienmēr atrodas

Kārlis Kazāks. Foto — Ieva Salmane
Laura Dumbere

Mūziķis un dzejnieks Kārlis Kazāks nesen debitējis jaunos žanros. Uzrakstījis paša ilustrētu stāstu grāmatu Sākums mūs atrod pats un kļuvis par sabiedriskā radio Pieci.lv programmas direktoru

Jaunu sākumu atrašana viņam nekad nav devusi miera. Studējis inženierzinātnes, bet atradis sevi mūzikā un dzejā. Radījis unikālo projektu Velomūzika, tajā atrodot sākumu arī raidījumu ciklam Latvijas Televīzijā Dzirdi balsis ar Kārli Kazāku. Viņa debija prozas žanrā Sākums mūs atrod pats ir atmiņu stāsti par Velomūzikas ekspedīcijās piedzīvoto. 

Jau deviņas vasaras Kārlis kopā ar domubiedriem — mūziķiem un aktieriem — uz divriteņiem apceļo Latviju. Braucot pa lauku celiņiem, aizaugušām takām un pat upīšu gultnēm, viņi nedēļas garumā viesojas mazpilsētās, viensētās un tik mazos ciematiņos, kuru nosaukumus rīdzinieki nav dzirdējuši. Uz velosipēdiem ved personīgās mantas, guļammaisus, ģitāras un citus mūzikas instrumentus. Ik vakaru sniedz koncertu apmaiņā pret naktsmājām.

Reizumis «daži vietējie» klausītāji izrādās 200 cilvēki, kas sēž pielijušā zālē un dzied līdzi. Koncertos nav ne mikrofonu un pastiprinātāju, ne prožektoru gaismu, kas nostātos starp mūziķiem un klausītājiem. Cik tālu viņu balsis un instrumentus dzird, tik dzird. Viņi ar cilvēkiem sarunājas, stāsta stāstus. 

Norēķini naudā un reklāmas kampaņas nekad nav projektā iesaistītas. Tomēr deviņu gadu laikā Velomūzika kļuva par īpašu kustību — kulta pasākumu klausītājiem un neatņemamu dzīves daļu ceļojošajiem mūziķiem. Kā saka Kārlis, «ir nobraukti 5000 kilometri mūzikas». Bet tas vēl nav ceļa gals.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu