Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

Otrdien un trešdien Rīgā notika NATO dalībvalstu ārlietu ministru tikšanās. Tās uzmanības centrā bija situācija uz robežas ar Baltkrieviju, Krievijas spēku koncentrēšana Ukrainas pierobežā un NATO jaunā stratēģiskā koncepcija. NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs pirmdien tikās ar Valsts prezidentu Egilu Levitu un apliecināja, ka nepieciešamības gadījumā uz Latviju var īsā laikā nosūtīt vairāk nekā 40 000 karavīru. Attēlā: Kanādas ārlietu ministre Melānija Džolija, Stoltenbergs, Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes komandieris pulkvedis Sandris Gaugers un aizsardzības ministrs Artis Pabriks Ādažu bāzes apmeklējuma laikā. Foto — LETA

Dienvidāfrikā atklāts jauns lipīgāks Covid-19 paveids, kuru Pasaules Veselības organizācija nosauca par Omicron. ES vienojās aizliegt lidojumus no Āfrikas valstīm Botsvānas, Svatini, Lesoto, Mozambikas, Namībijas, Dienvidāfrikas un Zimbabves. Latvijas valdība nolēma šim sarakstam pievienot arī Malāviju. Lielbritānija no 26. novembra aizliedza ieceļošanu no sešām Āfrikas dienvidu daļas valstīm. No otrdienas Anglijā sejas maskas obligāti būs jānēsā veikalos un sabiedriskajā transportā, paziņoja veselības ministrs. Savukārt Izraēla Covid-19 jaunā paveida dēļ svētdienas vakarā uz 14 dienām liedza valstī iebraukt ārzemniekiem.

Eiropas Zāļu aģentūra ieteica apstiprināt Pfizer/BioNTech vakcīnas Comirnaty lietošanu arī bērniem vecumā no 5 līdz 11 gadiem. Eiropas Komisija ierosināja noteikt, ka ES vakcinācijas sertifikāts, kas vakcinētajiem nodrošina brīvas ceļošanas iespējas, būtu derīgs tikai deviņus mēnešus pēc otrās potes.

Vācijas sociāldemokrāti, zaļie un partija Brīvie demokrāti pagājušajā nedēļā vienojās par koalīcijas izveidi. Par valdības vadītāju kļūs sociāldemokrāts Olafs Šolcs. Pēc 16 gadiem amatu atstās kanclere Angela Merkele. Jaunā koalīcija par savām prioritātēm nosauca klimata aizsardzību, taču vispirms būs jātiek galā ar pandēmiju.

ES plāno vērsties pret visiem starptautiskajiem pārvadātājiem un tūrisma operatoriem, kas iesaistīti cilvēku pārvadāšanā, lai radītu destabilizāciju pie ES robežām, pagājušajā nedēļā paziņoja Eiropas Komisija. EK publiskojusi juridisku priekšlikumu, kurš šiem uzņēmumiem liegtu iespēju iebraukt ES, izmantot tās gaisa telpu vai ienākt tās ostās. Būtu arī aizliegts iznomāt lidmašīnas Baltkrievijas aviosabiedrībai Belavia, kas pārsvarā izmanto īrētu gaisa kuģu floti. EK priekšlikums vēl jāapstiprina dalībvalstīm un Eiropas Parlamentam. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu