Vēl nav taupības laiks • IR.lv

Vēl nav taupības laiks

2
Foto: Edijs Pālens, LETA
Pauls Raudseps

Cīņā ar pandēmiju lieli tēriņi nepieciešami, tomēr budžets nākotnē var ciest no «garā Covid-19»

Šajā pandēmijas laikā pievēršam milzīgu uzmanību skaitļiem. Saslimušie vakar un pēdējās 14 dienās. Vakcinētie ar pirmo, otro un trešo poti, pa reģioniem un pa vecuma grupām. Mirušie.

Šajā skaitļu putenī pat daudzi cilvēki, kuriem darba pienākums ir sekot notikumiem ekonomikā, šķiet, vairs īsti nespēj sakoncentrēt uzmanību uz tādiem skaitļu masīviem kā valsts budžets, kura «versiju 2022» Saeima pēc gandrīz 50 stundas ilgām debatēm pieņēma 23. novembrī.

Opozīcijas deputātu taktika — maksimāli stiept garumā budžeta debates — jau zaudējusi savu svaigumu, un maz no viņu vārdu plūdiem izskanēja ārpus tiešsaistes ekrānu rāmjiem. Tomēr rodas iespaids, ka arī sabiedrība kopumā budžeta pieņemšanas procesam sekoja līdzi labākajā gadījumā attālināti. Citus gadus septembris, oktobris un novembris bija dažādu organizāciju un nozaru asociāciju paziņojumu un protestu pilni mēneši, turpretim šogad ar retiem izņēmumiem valsts svarīgākais likumprojekts lielā mērā tika atstāts valdības un politiķu ziņā.

Protams, no budžeta naudas tērētāju viedokļa nebija arī pamata pārāk sūkstīties. Onkoloģijai gandrīz 50  miljoni papildus, mediķu algām 40, iekšlietu sistēmai 20, pedagogiem 17 — vienmēr varētu gribēt vairāk, bet pieaugums ir jūtams. Finanšu ministrija beidzot piekrita grāmatu un preses izdevējiem atdot Godmaņa valdības 2008. gadā finanšu krīzes dziļumos atņemto pazemināto 5% PVN likmi, un Saeima gāja vēl soli tālāk un samazināto nodokli attiecināja arī uz ziņu portāliem. Jaunā konservatīvā partija nākamgad priekšvēlēšanu cīņās varēs dižoties, ka izpildījusi iepriekšējās vēlēšanās skaļi solīto «3 x 500» plānu, jo minimālā alga jau šogad pieauga līdz 500 eiro, un nākamgad 1. jūlijā šo pašu līmeni sasniegs arī algu un pensiju neapliekamais minimums. (Tas nekas, ka JKP to solīja 2019. gadā — vainu varēs velt uz koalīcijas «partneriem».)

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu