«Meklē vakcinētu skolotāju!» • IR.lv

«Meklē vakcinētu skolotāju!»

2
Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Gunita Nagle

Kā obligātā prasība potēties pret Covid-19 palielinājusi pedagogu trūkumu skolās?

Pēc 11 gadu darba iesniedzu atlūgumu, saka Andra Biseniece, kura Rīgas Valdorfskolā mācīja mūziku, teātra mākslu un dabaszinības. Viņas lēmums saistīts ar valdības prasību no 15. novembra veselībā, izglītībā un sociālajā aprūpē klātienē strādājošajiem uzrādīt Covid-19 pārslimošanas vai vakcinācijas sertifikātu, ko Biseniece salīdzina ar genocīdu.

Lai gan šāds uzskats ir nelielai daļai pedagogu un izglītības ministre Anita Muižniece (JKP) ir pārliecināta, ka situācija nav dramatiska, jaunais vakanču papildinājums skolām tomēr rada problēmas, jo pedagogu jau iepriekš ir trūcis. Aizstājot aizgājušos, skolotāji strādā papildu darbu un, kaut mācību gads vēl nav pat vidū, stāsta par pārgurumu un izdegšanas risku. Skolu vadītāji mobilizē darbam studentus, jau pensionētos kolēģus, sociālos pedagogus un pat skolēnu tuviniekus, kuri ir kādas jomas profesionāļi, bet kuriem nav pedagoģiskās izglītības. Taču, kā aizrāda pašvaldību izglītības pārvaldēs, tas nav ilgtermiņa risinājums.

Oktobrī veiktā Izglītības ministrijas aptaujā noskaidrots, ka obligātās vakcinēšanās prasības dēļ darbu gatavi pamest 5% pedagogu. Zināms, ka 14. novembrī skolās bija vakcinējušies 91% darbinieku. Tomēr līdz šī raksta publicēšanai Ir nebija iespējams iegūt precīzus datus par to, cik skolotāju Latvijā pārtraukuši darbu, — ministrija tos plāno no Latvijas Pašvaldību savienības saņemt tikai decembrī.

Vakances lielajās pilsētās

Satraukums par skolotāju trūkumu ir visās lielāko pilsētu izglītības pārvaldēs. Visvairāk skolotāju ir galvaspilsētas skolās — vairāk nekā 7300 pedagogu. Rīgā vakcinācijas prasības dēļ darbu izglītībā tagad pametuši 146 darbinieki, no kuriem 74 ir pedagogi. 37 pedagogu darba slodzes aizpildīšanai skolās pagaidām nav atrasts risinājums. Tas nozīmē, ka aizgājušo vietā nav atrasti citi skolotāji un arī viņu kolēģu vidū nav aizvietotāju. Trūkst svešvalodu, latviešu valodas, sākumskolas, matemātikas un dabaszinību skolotāju. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu