Kāpēc ANO Klimata konference COP26 ir svarīga? • IR.lv

Kāpēc ANO Klimata konference COP26 ir svarīga?

"ICA GRuppen" saņem ANO balvu. Publicitātes foto
Zanda Šadre

Šis bija mans pirmais COP. Un sākās uzreiz ar balvu – Rimi māteskompānija no Zviedrijas ICA Gruppen saņēma ANO Globālās klimata rīcības balvu par savu un arī Rimi ieguldījumu klimata neitralitātes veicināšanā. Lai arī daudzi ANO Klimata pārmaiņu konferencei velta kritiku, tomēr būtiski atzīmēt, kādēļ tādi milzīgi starptautiski forumi kā COP26 tomēr ir svarīgi?

Klimata pārmaiņu risku un ietekmes mazināšana ir ārkārtīgi sarežģīts uzdevums. Līdz ar to COP un ANO ir liela loma un arī laba iespēja savest kopā visas iesaistītās puses un patiešām būtiski ietekmēt mūsu planētas nākotni. Kā teica britu premjers Boriss Džonsons, šis ir izšķirīgs brīdis, kad izlemsim, kādu planētu atstāsim saviem bērniem un mazbērniem. Pasaules līderiem ir vara un atbildība šodien pieņemt lēmumus, un es ar lielām cerībām gaidu sestdienas rītu, kad būs zināms COP26 sarunu rezultāts.

Vēlos izcelt dažādus aspektus, kas ir būtiski, lai mēs īstenotu ANO Parīzes nolīguma mērķi – panākt, ka planēta sasilst ne vairāk kā 1,5 grādus pēc Celsija, salīdzinot ar pirmsindustriālo laiku. Tas ir COP26 virsmērķis.

Stratēģijas un likumi. Starptautisko institūciju un valstu ambiciozie mērķi ir vajadzīgi, lai uzņēmēji varētu pielāgot savas stratēģijas un mobilizēt resursus. Eiropas Savienības mērķis kļūt par pirmo klimata neitrālo kontinentu līdz 2050. gadam ir piemērs, kas mudinājis daudzas kompānijas izvirzīt klimata neitralitātes un nulles emisiju mērķus. Labs piemērs ir ES Plastmasas direktīva, kurai pateicoties, veikalu plauktos vairs neatradīsiet vienreizlietojamos plastmasas traukus.

Finanšu instrumenti. Bez investīcijām nekas nenotiks. Ir jādod atbalsts un dzinulis uzņēmējiem un patērētājiem izvēlēties klimatam draudzīgus risinājumus. Jāpanāk, lai izvēle par labu elektroauto ir dabiska katru reizi, kad patērētājs vēlas jaunu mašīnu. Jāpanāk, lai izvēle par labu ilgtspējīgai apkures sistēmai ir dabiska, kad patērētājs vēlas jaunu apkures sistēmu u.c.

Tehnoloģijas. Visas nepieciešamās tehnoloģijas ir pieejamas. Tās kļūst lētākas. Saules paneļu izmaksas pēdējo 5 gadu laikā ir samazinājušās par 80%. Un tas nozīmē daudz tiem 500 miljoniem Āfrikas iedzīvotāju, kuriem šobrīd nav pieejama elektrība un kuri var būtiski uzlabot savu dzīves kvalitāti, izmantojot saules paneļus. Ilgtspējīgas tehnoloģijas palīdz gan saudzēt klimatu, gan mazināt nevienlīdzību, izskaust nabadzību un veidot iekļaujošāku sabiedrību.

Politiskā, ekonomiskā un sabiedriskā griba. Šobrīd ir grūti atrast kādu, kurš apšaubītu zinātniskos pamatojumus, uz kuru pamata tiek izvirzīti mērķi un veidota politika klimata jomā. COP26 bija jūtama gan politiskā apņemšanās, gan sabiedrības grupu balss, kas būtiska šajā procesā. Forumā uzzināju par apbrīnojamu globālu sabiedrisko iniciatīvu Global Citizens Assembly, kas apvieno tūkstošiem cilvēku visā pasaulē un kuras mērķis ir veicināt politisko lēmumu pieņemšanu, ņemot vērā sabiedrības intereses.

Līderi un atzinība. Barbadosas premjerministrs COP26 pauda, ka gaida, kad pasaules līderi beidzot izrādīs līderību. Mēs redzam Vācijas piemēru, kas apņēmusies izbeigt fosilā kurināmā finansēšanu 2022. gadā. Ziņu straumē pamanīju arī mūsu kaimiņus igauņus, kuri apņēmušies investēt 1,5 miljonus eiro jeb aptuveni 1 eiro uz katru Igaunijas iedzīvotāju klimata pārmaiņu mazināšanā pasaulē. Tas ir izcils piemērs, kā mazai valstij pozicionēt sevi globālā mērogā. Kas notiktu, ja katra pasaules valsts investētu klimata pārmaiņu mazināšanā vienu eiro par katru iedzīvotāju?

Dati. Datos balstīti lēmumi ir biznesa ikdiena. Tādiem jābūt arī politiskajiem lēmumiem. Mazliet tomēr pieminot RimiICA Zviedrijā saviem pircējiem izveidojusi klimata ietekmes aplikāciju, kur katrs var redzēt savu “oglekļa pēdu”, ko rada viņa ikdienas pirkumi. Arī Baltijas valstīs nākamgad strādāsim pie līdzīga risinājuma. Padarot redzamu ikviena pircēja oglekļa pēdu un piedāvājot alternatīvas, varam būtiski mazināt katra cilvēka ietekmi uz planētas klimatu ikdienā.

COP ir unikāla iespēja diskutēt par visiem šiem aspektiem, savest kopā iesaistītās puses un diskutēt par risinājumiem. Mūsu planētai un mūsu bērniem ir vajadzīgi risinājumi, kurus ir vienkārši atkārtot un mērogot. Lai jebkurš uzņēmums pelnītu, ir svarīgi, lai mūsu planētai klātos labi. Vai mēs darām pietiekami, lai planēta justos labi? Atbilde ir – nē, līdz sasniegsim starptautisko institūciju, valstu un uzņēmumu izvirzītos mērķus.

 

Autore ir Rimi korporatīvās komunikācijas vadītāja Baltijā

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu