Īvāns: Katrai paaudzei no jauna ir jābalso par neatkarību • IR.lv

Īvāns: Katrai paaudzei no jauna ir jābalso par neatkarību

Dainis Īvāns. Foto: Reinis Hofmanis

Tagad ir svarīga apzināšanās — katrai paaudzei no jauna ir jābalso par neatkarību, par latviskumu un to, vai mēs gribam dzīvot brīvā un demokrātiskā valstī, intervijā žurnālam Ir saka publicists, bijušais Latvijas Tautas frontes līderis Dainis Īvāns. Viņš ir pārliecināts, ka nepietiek vienreiz izcīnīt brīvību un tad viss — gāzīsies no debesīm labumi un būs Leiputrija. “Nebūs! Katrai paaudzei ir sevi jāapliecina, bet to var tikai tad, ja visu laiku sajūt ciešu saikni ar pagātni. Man liekas, kaut kā esam pazaudējuši saikni ar Atmodas spēku,” saka Īvāns.

Saiknes ar pagātni atdzīvināšana piepilda viņa dzīvi pašlaik. Īvāns strādā pie diviem filmu scenārijiem – viens ir par latviešu dziesmusvētku vēsturi, otrs – par Neatkarības karu. “Pamatā visiem maniem darbiem tēma ir viena un tā pati – Atmoda,” saka Īvāns. “Esmu apjēdzis, ka Latvijas nāciju, mūsu valsti ir veidojuši trīs pavērsiena punkti. Pirmie dziesmusvētki ir latviešu tautas dzimšanas diena — ar tiem veidojām sevi par dziedātāju un cīnītāju tautu. Jo latviešu jau tajā laikā nav — ir tikai nevācieši un zemnieku tauta.”

Nākamais punkts ir Neatkarības karš, tad nāk Trešā Atmoda, kad Latvija atguva savu neatkarību. “Tie man liekas fenomenālākie mirkļi Latvijas vēsturē — pirmoreiz mēs radām tautu, otro reizi šī tauta ar milzīgu spēku, apņemšanos un asinīm izcīna brīvību, un trešo reizi, arī pilnīgi neticamā kārtā, mēs atgūstam neatkarību,” stāsta Īvāns.

Par pašreizējo pandēmijas laiku Īvāns teic, ka tas ir karš, un patērēšanā iegrimušajam cilvēkam ir karā jāapzinās, ka viņam nav tikai tiesības, bet arī pienākumi, proti, klausīt karavadoni un potēties. “Mans karavadonis, kuram uzticos šajā cīņā, ir Uga Dumpis,” saka Īvāns. Arī valdības koalīcijas partijas viņš aicina saprast, ka šis ir karš, kurā jācīnās par Latvijas godu un arī pasaules izdzīvošanu, tāpēc kaut kas katram ir jāupurē, jāziedo, jāpārtrauc kašķi.

Vairāk lasiet žurnālā Ir šeit.

Ja vēlaties abonēt žurnālu Ir, spiediet šeit.

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu