Gatavi jebkuriem izaicinājumiem • IR.lv

Gatavi jebkuriem izaicinājumiem

NBS komandieris Leonīds Kalniņš. Zīmējums - Ernests Kļaviņš
Aivars Ozoliņš

Latvijas karavīri ir labi sagatavoti, lai tiklab aizsargātu valsti pret militāriem apdraudējumiem, kā arī sniegtu visu nepieciešamo atbalstu civilās krīzēs, apliecina NBS komandieris Leonīds Kalniņš

Nacionālie bruņotie spēki iesaistījās Covid-19 pandēmijas ierobežošanā kopš tās sākuma pagājušā gada pavasarī, bet nupat, 25. oktobrī, uzņēmās vēl jaunus pienākumus un līdz gada beigām nodrošinās personālu un auto­transportu mobilajiem vakcinācijas punktiem. Pirms Lāčplēša dienas šķita svarīgi uzzināt arī valsts augstākās militārās amatpersonas vērtējumu par bruņoto spēku darīto šīs krīzes laikā. Tāpēc 5. novembrī, kad pirmā mobilo punktu atbalsta vienība devās uz Latgali, tiešsaistē sarunājos ar NBS komandieri Leonīdu Kalniņu.

Ģenerālis Kalniņš pasmejas par jautājumu, vai cilvēki viensētās nesabīstas, kad pie viņiem ierodas karavīri ar špricēm. Potējot mediķi, nevis karavīri, un, kaut gan «bija arī daži negatīvi noskaņotie, kad personālam bija jātērē ilgāks laiks skaidrošanai nekā konkrētai vakcinēšanai», lielākoties «reakcija ir absolūti normāla».

Pilnīgi normāla ir arī karavīru un zemessargu iesaistīšanās ārkārtēju nemilitāro apdraudējumu novēršanā. NBS komandieris it kā pašsaprotami atbild uz jautājumu, vai bruņotie spēki bija gatavi šādiem papildu uzdevumiem, vai arī karavīrus nācās īpaši apmācīt: «Mēs trenējamies būt universāliem, gataviem jebkuriem izaicinājumiem, tāpēc nevajadzēja laiku apmācībai, lai izpildītu šos uzdevumus.» Ikviens zemessargs ir apmācīts, kā sniegt neatliekamo medicīnisko palīdzību, bet, piemēram, patrulēšana kopā ar Valsts policiju ir «elementāra militārā funkcija», skaidro Kalniņš.

NBS sadarbība ar valsts institūcijām apdraudējumu novēršanai noteikta arī likumā, un, piemēram, mācībās Namejs 2021 un AMEX 2021 šogad trenēta arī sadarbība starp NBS Apvienotā štāba operāciju vadību centru un civilās aizsardzības operacionālās vadības centru.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu