Draudzīgāk videi un arī cilvēkiem? • IR.lv

Draudzīgāk videi un arī cilvēkiem?

1
Ilustrācija — Freepik
Marija Leskavniece

Lai izvairītos no vēl dramatiskākām klimata pārmaiņām, tuvākajā laikā nāksies mainīt daudzus paradumus. Kā videi draudzīgu pārvietošanos cenšas veicināt trīs Latvijas pilsētas — Rīga, Liepāja un Valmiera?

Pilsētas uzdevums nav likt iedzīvotājiem izplēst ģimenes budžetā robu un pārsēsties elektroautomobilī. Bet pašvaldībai būtu jānodrošina tāda vide, kurā sava mašīna vairs nav vienkāršākais un pašsaprotamākais pārvietošanās veids pilsētā, uzsver aptaujātie trīs Latvijas pašvaldību pārstāvji. 

Tas palīdzētu pietuvoties arī Eiropas Komisijas nospraustajiem klimata pārmaiņu samazināšanas mērķiem, tajā skaitā iniciatīvai Fit for 55, kas paredz izmešu daudzuma būtisku samazinājumu tuvākajos gados. «55% emisiju samazinājums pret bāzes gadu — 1990. — Rīgā tika sasniegts jau 2014. gadā, tas saistīts ar to, ka bāzes gads ir bijis, ja tā var teikt, pateicīgs, pret kuru salīdzināt samazinājumu. Tas saistīts ar tautsaimniecības pārorientēšanos no rūpniecības uz ekonomiku, kas vērsta uz pakalpojumiem, bet tālākais samazinājuma temps būs izaicinājums, it īpaši transporta sektorā,» skaidro Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta Mobilitātes pārvaldes Attīstības plānošanas nodaļas vadītāja Evelīna Budiloviča. 

Paļaujas uz uzņēmējiem

Viens no svarīgākajiem jauninājumiem, kāds līdz šim jau ieviests tādās Eiropas metropolēs kā Stokholma un Londona, ir bezizmešu zona pilsētā, ko Rīgā iecerēts realizēt līdz 2027. gada beigām. «Provizoriski iezīmējot, prioritātes teritorijai ir jābūt pilsētas kodolam. Tas ir Rīgas vēsturiskais centrs un tā aizsardzības zona. Aptuvenai izpratnei — tas aptver pilsētas teritoriju dzelzceļa loka iekšpusē un tuvāko Pārdaugavas teritoriju,» stāsta Budiloviča. 

Šobrīd norit priekšizpēte, kam sekos rīcības programmas izveide un visbeidzot ieviešana. Priekšizpētei jānoslēdzas nākamgad. Savukārt rīcības programmu jāsāk realizēt 2023. gadā. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu