Lai būtu gatavi • IR.lv

Lai būtu gatavi

Ilustrācija — Freepik
Viesturs Celmiņš, Annija Tropa, VEFRESH inovāciju kustība

Paies vairāki gadi, kamēr elektroauto tirgus būs pietiekami pieejams plašākai sabiedrībai. Līdz tas notiks, jādomā par alternatīvām, kā transporta sektorā ieviest elektrorisinājumus, kas pieejami visiem

Šovasar izziņotā Eiropas Komisijas vīzija Fit For 55 (Gatavi 55 — no angļu val.) paredz samazināt siltumnīcefekta gāzu emisiju apjomu par 55% līdz 2030. gadam. Lauvas tiesu no tām rada transporta sektors. Tāpēc šī vīzija ietver ne tikai būtiskas pārmaiņas transporta, loģistikas un pārvietošanās jomā, bet arī jaunu finansējuma un investīciju apjomu publiskajam un privātajam sektoram mobilitātes pārstrukturēšanai. 

Ko tas nozīmē praktiski? Gana strauju transporta infrastruktūras pāreju uz daudzveidīgas, ērtas un videi draudzīgas pārvietošanās tīklu. Tuvāko gadu laikā mums ir reāla iespēja veidot tehnoloģiski ietilpīgu mobilitātes sistēmu pilsētas, metropoles un nacionālā mērogā. Sistēmu, kura mainīs mūsu pārvietošanos, mūsu tautsaimniecību un, cerams, arī mūsu dzīves vides kvalitāti. 

Elektrorisinājums ikvienam 

Pirmie jaunās «normalitātes» aizmetņi jau redzami ielās. Pēdējo gadu laikā arī Latvijā par ikdienu kļuvuši bezkontakta norēķini taksometros, koplietošanas auto un furgoni, elektroskūteri, elektroauto ar solīdu akumulatora kapacitāti un arvien augošais uzlādes tīkls valsts mērogā. Tāpat vērā ņemams ir Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas rosinājums sniegt finansiālu atbalstu iedzīvotājiem jaunu vai lietotu elektromobiļu un jaunu spraudņa hibrīdauto iegādei. 

Kaut gan šī ir teicama iniciatīva, ko nepieciešams turpināt arī tālākā nākotnē, izaicinājumus joprojām rada reālās auto iegādes tendences — salīdzinājumā ar pagājušo gadu Latvijā astoņos mēnešos šogad reģistrēts par 22% vairāk lietotu vieglo automašīnu. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu