Lēciens sajūtu līmenī • IR.lv

Lēciens sajūtu līmenī

Edgars Korsaks-Mills. Foto — Edmunds Brencis
Ieva Jakone

Pāris gadus braucis ar pirmo Latvijā reģistrēto elektromobili, Edgars Korsaks-Mills nu pārsēdies mūsdienīgākā mašīnā un atkodis vairākus knifus, kā ikdienā braukt efektīvāk

Gluži kā senos laikos, kad cilvēki no vienas vietas uz citu devās ar zirgiem. Nobrauc dienā 20—30 kilometrus, tad paliek krogā atpūtināt zirgu un pats atpūsties — tā, raugoties pretī no datora ekrāna, joko Edgars Korsaks-Mills. Viņa pirmā elektromašīna bija Fiat Fiorino, ar kuru pat pēc pilnas uzlādes varēja nobraukt 80 kilometrus un lādēt tikai ar lēno uzlādi, kas prasīja astoņas stundas. Tā bija pirmā Latvijā reģistrētā elektromašīna! 

Pie unikālā Fiat Edgars tika pirms vairāk nekā pieciem gadiem, kad sāka strādāt uzņēmumā Latvenergo. Dzelzs bērītis bija viņa darba auto. Benzīna mašīna, kas pēc īpaša pasūtījuma pirms desmit gadiem pārveidota par elektromobili. Toreiz Latvijā vēl nebija ātrās uzlādes staciju, jo nebija arī elektromobiļu, tāpēc šis Fiat bija paredzēts tikai lādēšanai no parastas elektrības rozetes. Turklāt mašīna nevarēja braukt līkumu arī benzīntankiem. Degviela bija nepieciešama, lai ar ārējo krāsniņu mašīnā nodrošinātu siltumu. 

Lai gan Edgars dzīvo privātmājā Āgenskalnā un strādā Jūrmalā, otras mājas viņam ir Jelgavā. Kad ar savu elektroauto devās turp, pēc ceļa bija nepieciešama pilna astoņu stundu uzlāde. Ar amizanto mašīnu Edgars turpināja braukt divus gadus, kuros piedzīvojumu netrūka. «Visi vienmēr noskatījās uz šo auto, uz zilo numurzīmi, jautāja, kas tas ir. Tagad uz ielām var redzēt daudz elektromašīnu, taču toreiz tas bija retums,» viņš atminas. 

Jebkura izbraukšana no mājas prasīja pamatīgu plānošanu. Bija arī tehniskas problēmas — bieži auto nestrādāja, ik pa laikam kaut kas salūza. «Lai nokļūtu Liepājā vai Ventspilī, tiešām vajadzēja trīs dienas, lai aizbrauktu. Pabrauc gabaliņu, tad lādējies visu nakti, tad brauc atkal tālāk. Tagad līdz Liepājai mums ir vairāk uzlādes staciju nekā benzīntanku,» Edgars saka. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu