Zaļais aizdevums • IR.lv

Zaļais aizdevums

Marija Leskavniece

Vai, iegādājoties dabai draudzīgāku auto, var cerēt uz labākiem aizņēmuma nosacījumiem? Skaidro četru Latvijas lielāko komercbanku pārstāvji

Izvērtējot, kādiem auto piešķirt labākus nosacījumus, galvenokārt jāņem vērā to radītais CO2 izmešu daudzums. Tātad nereti pie izdevīgākiem līzinga nosacījumiem var tikt ne tikai tie, kuri nolēmuši pārsēsties uz elektroauto, bet arī ļaudis, kas iegādājas hibrīdautomobiļus vai vienkārši jaunākus un modernākus auto ar iekšdedzes dzinēju. 

«Lai arī elektroautomašīnas un hibrīdauto pagaidām ir vēl tikai neliela daļa jauno auto iegādes segmentā, ir būtiski, ka pircēji izvēlas «zaļākas» automašīnas ar tīrākiem dzinējiem, kas būvētas ar mērķi samazināt kaitīgo izmešu līmeni,» apgalvo Sergejs Romaņuks, Swedbank auto finansēšanas jomas vadītājs.

Arī hibrīdiem

Lielākais ieguvums pircējiem ir izdevīgāka procentlikme (kam gan vēl jāpieskaita Euribor likme). Jo mazāk izmešu, jo mazāka likme. «Standarta līzingā procentu likme ir no 2,29% + sešu mēnešu Euribor, savukārt «zaļajā līzingā» tā ir, sākot no 1,49% + sešu mēnešu Euribor,» stāsta Swedbank mediju attiecību vadītājs Jānis Krops. Šāda likme piemērojama automašīnām, kuru CO2 izmešu līmenis nepārsniedz 95 g/km. Savukārt automašīnām ar izmešu daudzumu 95—130 g/km likme ir 1,89%, viņš paskaidro. Pērkot «zaļāku» auto, var pretendēt arī uz atlaidi KASKO apdrošināšanai un nemaksāt līguma komisijas maksu.

Arī Luminor piedāvā zemāku pievienoto likmi — 1,89% pretstatā 2,19% standarta likmei, ja līzingā pērk videi draudzīgāku auto. Pieejams arī patēriņa kredīts auto iegādei, ja nav plānots iegādāties jaunu mašīnu. «Atbildot uz aizvien pieaugošu pieprasījumu pēc elektroauto, banka izstrādājusi jaunu patēriņa kredīta piedāvājumu automašīnas iegādei, tādējādi paplašinot iespējas iegādāties videi draudzīgu auto arī tiem, kuri varbūt nevēlas uzreiz pirkt jaunu automašīnu ar zemu CO2 emisiju līmeni,» skaidro Raivo Bāle, Luminor Līzings vadītājs. Šī aizdevuma procentu likmes ir fiksētas un pielāgotas atkarībā no automašīnas tipa. Mašīnām ar zemu CO2 emisiju līmeni fiksētā likme ir 6,9%, ar vidēju — 7,9%. «Ar šo finanšu instrumentu var iegādāties gan jaunus, gan lietotus elektriskos un hibrīda automobiļus. Pieejamais kredīta apjoms ir 20 000 eiro ar termiņu līdz septiņiem gadiem. Līguma maksa veido 1,5% no aizdevuma summas, taču ne mazāk kā 60 eiro,» stāsta bankas pārstāvis.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu