Vilina ar subsīdijām un bezmaksas stāvvietām • IR.lv

Vilina ar subsīdijām un bezmaksas stāvvietām

2
Jānis Vēvers

Pēc Eiropas Komisijas ciešās apņemšanās no 2035. gada pārtraukt iekšdedzes dzinēja automašīnu reģistrēšanu dalībvalstīm nāksies rosīties vēl centīgāk, lai «pārsēdinātu» iedzīvotājus uz dabai draudzīgākiem transportlīdzekļiem

Ņemot vērā, ka lielākā daļa Latvijas sabiedrības automašīnu izvēlas pēc cenas, nāksies domāt par dažādām atbalsta programmām, lai padarītu pieejamākus elektromobiļus, kuri šobrīd mēdz būt pat par 10 tūkstošiem un vairāk eiro dārgāki nekā identiska modeļa auto ar benzīna motoru.

Šobrīd elektromobiļu īpašniekiem jau ir pieejami daži atvieglojumi un priekšrocības, kas gada griezumā ļauj ietaupīt vairākus simtus eiro. Elektromobiļiem netiek piemērots transportlīdzekļu ekspluatācijas nodoklis un maksa par pirmreizējo reģistrāciju, bez maksas ir arī reģistrācija, pirmo reizi saņemot speciālās numura zīmes. Kad īpašās numura zīmes ar ziliem burtiem saņemtas, elektromobilim atļauts braukt pa sabiedriskā transporta joslām, kā arī par velti izmantot Rīgas Satiksmes apsaimniekotās autostāvvietas Rīgā un pašvaldības maksas stāvvietas Liepājā. Jūrmalā elektromobiļi ir atbrīvoti no iebraukšanas maksas pilsētas administratīvajā teritorijā. 

Šie atvieglojumi uzskatāmi parāda, ka šobrīd elektromobilis tiek uztverts kā pārvietošanās alternatīva tieši lielāko pilsētu iedzīvotājiem, jo mazpilsētās un ciematos vienīgais ieguvums ir nodokļa atlaide. Un arī iespēja uzlādēt auto savā privātmājā.

Tuvojas diviem tūkstošiem

Uzņēmumi tiek vilināti ar samazinātu uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokļa likmi — 10 eiro mēnesī, kamēr par iekšdedzes auto minimālā likme ir 31 eiro mēnesī. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu