Ar veselīgu skepsi • IR.lv

Ar veselīgu skepsi

Biedrības brīvprātīgie darboņi SkeptiCafe teltī sarunu festivālā Lampa. Foto no privātā arhīva
Alise Zita Zeidaka

Trešdaļa Latvijas sabiedrības tic sazvērestībām par Covid-19, bet vīrusa pastāvēšanai vispār netic 9% aptaujāto. Pārliecināt par pretējo cenšas domubiedru grupa SkeptiCafe, kura mudina cilvēkus kritiski izvērtēt arī citus populārus mītus un aizspriedumus

Kad Mārtiņam Hiršam bija apmēram 17 gadu, viņš noskatījās kādu sazvērestību teoriju filmu, kas viņu apgaismoja par to, kas patiesībā notiek pasaulē. «11. septembrī amerikāņi paši sagrāva dvīņu torņus, Ameriku valda slepena elite — reptiļi —, un visu pasauli kontrolē savienības, kas mūs pēc dažiem gadiem pakļaus,» Mārtiņš atklāj sazvērestību mudžekli, kurā arī pats reiz bija sapinies.

No šī purva viņam palīdzēja izrāpties izglītība. Latvijas Universitātē puisis sāka studēt politikas zinātni, kas iemācīja savu viedokli balstīt faktos un pierādījumos, bet nākamajā līmenī viņa interesi par zinātnisku pieeju pacēla maģistrantūras studijas Ņujorkas universitātē. 

Tagad viņš ir politikas zinātnes doktors un dezinformācijas pētnieks, kurš jau 2010. gadā dibināja biedrību SkeptiCafe — domubiedru grupu, kas pulcē entuziastus, kuri runā par zinātni, medijpratību un kritisko domāšanu ne vien savā starpā, bet arī izglīto citus. Paša pieredze nu Mārtiņam palīdz citiem atklāt paņēmienus, ar kādām sazvērestību teorijas uzķer cilvēkus un manipulē ar tiem.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu