Vecomāt, potējies! Gribu uz skolu! • IR.lv

Vecomāt, potējies! Gribu uz skolu!

12
Ieva Jakone

Lai apturētu Covid-19 nāves pļauju un veselības sistēmas sabrukumu, ātri jāvakcinē lielākā riska grupa — seniori, kas vecāki par 60 gadiem. Kā to izdarīt?

Bēres šo trešdien. Pirms trim nedēļām žurnālā stāstījām par Annas (vārds mainīts) audžuvecmāmiņu — ņipru, joprojām strādājošu septiņdesmitgadnieci, kura saslima ar Covid-19 un nonāca slimnīcā, jo visa ģimene netic vīrusam un nav vakcinējusies. Diemžēl sirmgalves dzīvību nepielūdzamais vīruss nu ir izdzēsis, šonedēļ viņu apglabāja.

Annas vecmāmiņas traģiskais stāsts iezīmē skaudru patiesību: lai gan seniori virs 60 gadiem nav pat piektā daļa (18%) no inficētajiem, šīs grupas pārstāvji veido 66% no hospitalizētajiem vīrusa pacientiem un 89% no mirušajiem.

Pagājušajā nedēļā Latvijas sasniegtais pasaules rekords vīrusa izplatībā ir nolicis slimnīcas kolapsa priekšā. Un 85% no visiem hospitalizētajiem Covid-19 pacientiem nav vakcinējušies. Tāpēc ļoti zemā senioru vakcinācijas aptvere, par ko zināms jau kopš pavasara, tagad kļuvusi par degošu problēmu. 

Jaunākie valdības lēmumi gan procesu ir izkustinājuši — kopš septembra vidus 57 tūkstoši senioru vecumā virs 60 gadiem saņēmuši poti pret Covid-19. Tomēr kopējie skaitļi nav pietiekami — astoņdesmitgadnieku vidū kaut vienu poti saņēmuši tikai 52%, bet starp deviņdesmitgadniekiem — tikai 33%. Nevakcinēti joprojām ir vairāk nekā 200 tūkstoši senioru. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu