Algu dzīres nelaikā • IR.lv

Algu dzīres nelaikā

Aivars Ozoliņš

Nav īstais laiks lemt par valsts amatpersonu algu palielināšanu

Saeima pirmdien konceptuāli atzina par pieņemamu finanšu ministra Jāņa Reira (JV) pirms divām nedēļām atnestās budžeta projekta spīdīgās kastītes saturu. Taču pirmā lasījuma vieglums var izrādīties mānīgs. Turklāt valdība vienā no budžetu pavadošajiem likumiem pati ir ielikusi neatliekamo palīdzību vakcinācijas variācijas izsmēlušajai opozīcijai — algu krasu palielināšanu augstākajām un citām valsts amatpersonām 2023. gadā. Tas nav gudri darīts.

Kaut gan grozījumi amatpersonu atlīdzības likumā stātos spēkā tikai aiznākamgad, varam droši prognozēt, ka no daudzajiem budžeta projekta skaitļiem interesantākie plašākai sabiedrībai un, protams, arī valdības politikas pretiniekiem būs paredzētais algas palielinājums ministriem par trešdaļu (no aptuveni 5000 līdz 6700 eiro), bet premjerministram un Saeimas priekšsēdētājam pat par 40% — no apmēram 5000 līdz 7600 mēnesī. Būtiski pieaugtu arī citu augstāko valsts amatpersonu, mazāk uzkrītoši — zemāka līmeņa valsts un pašvaldību darbinieku atalgojums.

Šos likuma grozījumus valdība dēvē par «pakāpenisku» valsts pārvaldes atalgojuma sistēmas reformēšanu, lai tuvinātu atalgojumu vidējam privātajā sektorā. Premjerministrs Krišjānis Kariņš (JV) skaidro, ka ar līdzšinējām «nosacīti zemām algām (..) mēs nodrošinām viduvējību, arī tajā skaitā politikā». Daži ministri atrunājas, ka uz viņiem šis algu pielikums neattiekšoties. (Precīzāk gan būtu teikt, ka ne uz visiem attieksies; piemēram, ilggadējais ārlietu ministrs Rinkēvičs (JV) varētu pasmīnēt par universālā ministra Gerharda (NA) sacīto, ka «mēs nelemjam par sevi».)

Lai arī kādi argumenti un aizbildinājumi, tā nav laba valdības politika Covid-19 krīzes laikā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu