Žurnāls: Slimnīcu pārslodze nav novēršama • IR.lv

Žurnāls: Slimnīcu pārslodze nav novēršama

4
Pacientu ārstēšanai sagatavotās gultas Stradiņa slimnīcas ātrijā. Foto — LETA

Latvija pirmajā vietā pasaulē – šādu neapskaužamu rekordu mūsu valsts šonedēļ sasniegusi Covid-19 jaunatklāto gadījumu skaita ziņā uz miljonu iedzīvotāju. Ar nāvējošo vīrusu hospitalizēto pacientu skaits svētdien pārsniedza tūkstoti, un eksperti prognozē tā dubultošanos jau novembra sākumā. Ko darīs mediķi, jaunākajā žurnāla Ir numurā skaidroja Ieva Jakone.

Jau tuvākajās dienās pienāks mirklis, kad slimnīcās vairs nebūs vietas Covid-19 vīrusa mocīto pacientu aprūpei. Pirmais risinājums, pie kā ministrija ķērusies, ir papildu gultu izvietošana slimnīcās — gaiteņos, hallēs un zālēs. Nākamās nedēļas laikā šādā veidā plānots atrast 345 vietas.

Valdības sēdē ministrijas valsts sekretāre Indra Dreika skaidroja — tas nozīmē pacientu šķirošanu, zemākus pakalpojuma standartus visiem, lielāku pacientu kopskaitu, kas jāapkalpo vienam ārstam vai medmāsai. Tās būs mazākas iespējas saņemt nepieciešamo palīdzību pilnīgi visiem pacientiem. Piemēram, vidēji mēnesī nenotiks 547 plānotas ķirurģiskās operācijas, aprūpe tiks liegta 597 hroniskajiem slimniekiem un 212 paliatīvās aprūpes pacientiem, bet 320 pacienti nevarēs veikt locītavu endoprotezēšanu.

Ļoti ticams, ka drīzumā veselības aprūpes sistēmā tiks izsludināta studentu, rezidentu un privātajā sektorā strādājošo mediķu mobilizācija. Veselības ministrija pie šī scenārija strādā kopā ar Aizsardzības ministriju, kas šobrīd gatavo mobilizācijas pieprasījumu, Ir skaidroja Sanita Janka. Tas nāk līdz ar izmaiņām normatīvajos aktos, kas paredzēs, ka ar Covid-19 pacientiem ārkārtējā situācijā var strādāt jebkuras specialitātes ārsts un arī students, ja tiek nodrošināta virsuzraudzība.

Vairāk lasiet žurnālā Ir šeit.

Ja vēlaties abonēt žurnālu Ir, spiediet šeit.

Komentāri (4)

no malas 21.10.2021. 14.57

Tik tālu nu ciema muļķïši un viņu kūdītåji , atsakoties vakcinēties un ievērot ierobežojunus, Latviju noveduši.
” Paldies” arï NA un JKP liekuļiem, kas Saeimā izgāza likumprojektu par atsevišķu profesiju obligāto vakcināciju, par terašu, krogu un tirgotåju lobēšanu..

+6
-2
Atbildēt

0

Sskaisle 21.10.2021. 23.35

Nu te visi inteliģentie un bagātie – nu nevajag pat par velti jūsu meitenes

Ek, ja tā piedāvātu puišus…. bet kur nu ..nav ko sapņot par to

0
0
Atbildēt

0

QAnon 21.10.2021. 23.34

Man, atšķirībā no tevis, ir pašam sava galva un viedoklis un smirdīgi āži mani kā jēru nevedīs uz kautuvi.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu