Ciklons apstādināts • IR.lv

Ciklons apstādināts

Iemidzinātajam dzīvniekam ausī tiek ievietota plastikāta identifikācijas zīme. Foto — Dabas aizsardzības pārvalde
Ieva Puķe

Piedzīvojumiem bagātā lāču huligānu nošķiršanas operācija Smiltenes novadā 18. oktobrī noslēgusies veiksmīgi. Taču vēl nav pārliecības, ka šis risinājums darbosies ilgtermiņā

Naktī no svētdienas uz pirmdienu pie vārdiem A un B tika lāči, par kuru nedarbiem Valkas un Smiltenes novadā jau kopš vasaras beigām sūdzējās iedzīvotāji. «Pēc alfabēta, tāpat kā nosauc ciklonus,» nosmej Dabas aizsardzības pārvaldes (DAP) Vidzemes reģionālās administrācijas direktors Rolands Auziņš, kurš vadīja lāču ķeršanas operāciju Smiltenes novada Grundzālē. 

Ķepaiņiem ausīs ievietotas plastikāta krotālijas, kādas lieto arī lauksaimniecības dzīvnieku identificēšanā. Gaišāk brūnā lāča B labajā ausī — sarkana, un tumšākā lāča A kreisajā ausī — zila. Lāču ķērāji pēc vizuālām pazīmēm pamanījuši, ka B ir puika, bet par A dzimumu nav spējuši pārliecināties, jo viņa ķeršana bijusi īpaši stresaina.

Riskanta pieredze

Sestdien no Grundzāles tika saņemts signāls, ka kādā viensētā viesojas divi lāči, kuru rokraksts jau bija labi pazīstams kopš septembra nodarījumiem Valkas novada Mežmuižā un nedēļu oktobrī — Smiltenes novada Lobērģos. Tur A un B izpostīja piecas bišu saimes, saplosīja klētiņā novietotos miltu maisus, izārdīja atkritumus un ēda augļus dārzos, kā arī relaksēti pastaigājās ciema centrā pat diennakts gaišajā laikā. 

Un arī Grundzālē abi kāri ķērās gan pie atkritumu konteineriem, gan pie pēdējiem rudens āboliem. Diemžēl iedzīvotāji, pat zinot, ka novadā plosās pārdroši lāči, nesteidzas mainīt ikdienas paradumus un noslēpt pārtiku, kas varētu interesēt meža viesus. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu