Atzīšanās mīlestībā astoņdesmitajiem • IR.lv

Atzīšanās mīlestībā astoņdesmitajiem

Grupa Rīgas Modes. Foto — Andrejs Strokins
Jānis Žilde, TVNET žurnālists, mūzikas kritiķis

Grupas Rīgas Modes jaunais albums — pusceļā starp pagātni un nākotni

Jaunā gadu tūkstoša pirmajos gados novērotā atsaukšanās uz astoņdesmitajiem popkultūrā ir pamatīgi ievilkusies — šo fenomenu ar neizpratni vēro un komentē daudzi kritiķi. Kāpēc? Kāpēc tik ilgi? Tā laika mode, kino un, protams, popmūzika vēl joprojām, arī 2021. gadā, tiek citēta ar nerimstošu regularitāti (The Weeeknd, Dua Lipa u. c.), padarot nostalģisko atmiņu vilni vēl garāku par pašiem astoņdesmitajiem. 

Arī Latvijā ik pa laikam sastopamies ar šādiem citātiem — Dons, Jānis Stībelis, Intars Busulis, visi ir koķetējuši ar 80. gadu sintezatoru un bungmašīnu skaņām. Jāpiemin vēl aizvien aktuālais postpanka virziens (Plenērs, Jānis Irbe), kura saknes arī meklējamas astoņdesmitajos. Tomēr, ja vēlamies gremdēties dziļāk šā gadu desmita estētikā, iepazīt tā dēvētā 80. gadu sophisti-pop garšu, sajust atsauces uz mūsu pašu Odis vai Remix, tad grupas Rīgas Modes ilgi tapušais, tā dēvētais «grūtais otrais albums» ir tieši tas, kas nepieciešams. 

Kalvja Bormaņa (35) vadītās apvienības jaunais veikums Patiesie nodomi seko pirms pieciem gadiem izdotajai un godalgotajai (Austras balva, Zelta mikrofons) debijai Fantastiski. Pirmajā platē grupa sevi pieteica kā indīpopa, britpopa tradīciju turpinātāja, savukārt ar jauno muzikālo materiālu Modes ir iekāpušas laika mašīnā uz 1985. gadu. Viens no šādu pārmaiņu galvenajiem iemesliem ir bundzinieka maiņa — Kalvja brāli Mārci, kurš ikdienā nopietni trenējas futbolā un tāpēc muzicēšanai neatliek pietiekami daudz brīva laika, pie instrumenta nomainīja pieredzējušais Mareks Ameriks (Satellites LV, Kuba).

Integrējot grupas skanējumā bungmašīnu Roland SPDSX, kas plaši izmantota arī Satelītu albumā Varavīksnes galā (2017), viņš vēl dziļāk iegremdējies 80. gadu skaņu niansēs. «Šī ir mana atzīšanās mīlestībā 80. gadu mūzikai,» viņš saka. Arī Kalvis atzīst, ka ir apsēsts ar tā laika popkultūru, jūsmo par filmām, seriāliem, apģērbu un pat smaržām. Rezultātā pie klausītājiem nonākusi 13 kompozīciju kolekcija, kas no vienas vietas ir nomīnēta ar citātiem no pagātnes.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu