Zostajemy! Paliekam! • IR.lv

Zostajemy! Paliekam!

Pauls Raudseps

Polijas Konstitucionālais tribunāls pieņēmis lēmumu, kas apdraud ES pamatus

Brexit zemestrīces pēcgrūdieni vēl nav rimušies, kad otrā Eiropas galā aizvien skaļāka kļūst satraucoša brakšķēšana vienā no Eiropas kopējās mājas lielākajām istabām.

7. oktobrī Polijas Konstitucionā­lais tribunāls pieņēma Eiropas Sa­vienības vēsturē nebijušu lēmumu. Atbildot uz premjerministra Mateuša Moravecka jautājumu, tas pasludināja, ka Eiropas Savienības Tiesa pārkāpj savas pilnvaras, lemjot par Polijas tiesu sistēmas atbilstību ES likumiem. Luksemburgas tiesa šogad pasludinājusi, ka valdošās labēji populistiskās partijas Likums un Taisnīgums (poliski — Prawo i Sprawiedliwość jeb PiS) ieviestā kārtība tiesnešu iecelšanai amatā un pārcelšanai uz citiem posteņiem varētu būt pretrunā ar ES likumiem. Tā arī asi kritizējusi Augstākajā tiesā izveidoto tiesnešu disciplināro palātu.

Jau kopš nākšanas pie varas 2015. gadā viens no PiS galvenajiem mērķiem ir bijis pakļaut tiesu varu savai kontrolei. Iecelšana, pārcelšana un sodīšana ir spēcīgas tiesnešu ietekmēšanas sviras, ar kurām var gan nodrošināt savu cilvēku nonākšanu amatos, gan viņus kontrolēt pēc iecelšanas. Savukārt bez neatkarīgām tiesām nav iedomājama pilnvērtīga demokrātija. Ja politiķu rokās ir tiesu varas groži, ļoti grūti viņus izsēdināt no varas sedliem vai novērst viņu pulku negausīgo barošanos pie valsts siles.

7. oktobra Polijas tribunāla lēmums konfliktu pacēlis jau gadiem ilgušo cīņu par Polijas tiesu neatkarību pavisam citā dimensijā. Līdz šim konflikts skāra «tikai» tiesiskuma nākotni vienā dalībvalstī. Spriedums, ka ES Tiesas lēmumi nav Polijai saistoši, apdraud pamatus, uz kuriem balstās visa Eiropas Savienība.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu