Vēsture — joprojām mazzināma • IR.lv

Vēsture — joprojām mazzināma

Reinis Ratnieks, Domuzīme

Reinis Ratnieks ir vēsturnieks, Latvijas Universitātes Vēstures un filozofijas fakultātes doktorants. Pētnieciskās intereses — nacionālā bruņotā pretošanās padomju okupācijas režīmam Latvijā 1944.–1957. gadā. Atsevišķu zinātnisko publikāciju autors. Raksta doktordarbu par nacionālo partizānu darbību Rietumvidzemē 1944.—1953. gadā.

 

Jāatzīst, ka būs grūti atrast kādu, kurš pašreizējās jaunās paaudzes (16—30) caurmēra vēstures zināšanas Latvijā vērtētu kā vidējam līmenim atbilstošas. Socioloģiskās aptaujās, kurās retu reizi iekļauts vēstures jautājums, tās uzrādās kā visumā vājas. Vēl pirms vairākiem gadiem vidusskolā lielākajai daļai manu klasesbiedru izpratne par pagātni bija minimāla un interese nekāda. Protams, bija arī pa kādam, kurš fanātiski aizrāvās ar vēsturi, un tādi, kuri bez iedziļināšanās vienkārši cītīgi apguva dažādu laikmetu faktus.

Tomēr jaunāko paaudžu attiecības ar vēsturi jāskata kontekstā, proti, vērtējot visas sabiedrības zināšanas par sevi un izpratni par to nepieciešamību. Izglītības sistēmai vienai nevar pārmest nespēju nodrošināt to, kas acīmredzot ģimenē un sabiedrībā kopumā netiek uztverts kā vērtība. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu